V rámci naší svatební cesty padla jednoznačná volba na návštěvu této restaurace v centru Vídně. Steirereck je opravdu jedinečným místem, které se pyšní dvěma michelinskými hvězdičkami, devadesáti devíti body ze sta v hodnocení prestižního časopisu Falstaff nebo zařazením do žebříčku padesáti nejlepších restaurací světa. Celá restaurace je vlastně rodinným podnikem, jemuž vládne rodina Reitbauerova.
V kuchyni kouzlí talentovaný šéfkuchař Heinz Reitbauer, rodilý Vídeňan s kořeny ve Štýrsku, a přímo v restauraci obsluhuje jeho manželka Birgit, která bravurně zvládá komunikaci s hosty a vede ostatní členy personálu (myslím, že tento zajímavý pár si zaslouží svůj samostatný článek, takže někdy příště o manželích Reitbauerových).
Steirereck je velmi vyhledávanou restaurací, proto doporučuji návštěvu naplánovat minimálně dva měsíce dopředu a zarezervovat si stůl. V roce 2014 prošla restaurace kompletní přestavbou exteriéru a hlavně interiéru, změnilo se prostorové členění ve prospěch větší intimity jednotlivých stolů. Byla jsem tedy zvědavá nejen na jídlo a víno, ale i na nové prostředí. Ihned po příchodu do restaurace nás vítala paní Birgit Reitbauerová a uvedli nás ke krásně prostřenému stolu, kde byly založeny luxusní příbory a vinné sklo spolu s bělostně naškrobeným ubrouskem. Na začátek nám legendární sommeliér Adi Schmid představil nabídku aperitivů, z nichž jsme zvolili rakouský sekt od známého vinaře Jurtschitche z Langenlois.
Pokrmy si můžete vybrat buď z nabídky á la Carte, nebo z menu o šesti či sedmi chodech. My si vybrali sedmichodové menu včetně doprovodných vín. Ještě než vůbec dorazil první chod, dostali jsme široký výběr nápaditě zpracovaných amouse bouche, nejvíce mě zaujala kombinace physalis s ústřicí a sezam s fíky. V rámci menu musím vyzdvihnout především alpského lososa s hřiby, okurkou, mučenkou a pepřovými lístky a hlavní chod, srnčí hřbet s dýní, mladými artyčoky a pomerančovými květy. Ne, že by ostatní chody byly méně dobré, ale tyto kombinace mě zaujaly nejvíce. Za zmínku stojí také výběr z dvaceti dvou druhů pečiva nebo impozantní sýrový vozík s nabídkou padesáti pěti sýrů. Doprovodná vína byla vybrána přímo skvěle, například k lososovi dokonale ladil Sancerre „Romains“ z Domaine Vacheron ročníku 2011 a srnčí krásně podpořilo červené cuveé Imperial z vinařství Schloss Halbturn ročníku 2009. Večeři jsme opět zakončili skleničkou sektu od Jurtschitche a pročítali jsme si kartičky, které dostanete ke každému chodu, je na nich přesně napsáno, co jste jedli, odkud pochází suroviny nebo jsou představeny exotičtější přísady. Na původ a excelentní kvalitu surovin si zde velmi potrpí, šéfkuchař se zná osobně se všemi svými dodavateli a jednou za čas je i navštíví.
Celkově hodnotím Steirereck jako fantastický zážitek, není to zde pouze o jídle a o víně, ale o celkové atmosféře luxusní restaurace, která si právem zaslouží všechna svá ocenění. Steirereck je úžasný i díky týmu pracovníků, kteří jsou skvěle sehraní, takže se Vám od začátku do konce Vaší návštěvy věnují. Všichni perfektně rozumí své práci a dělají ji s nadšením, což je velmi znát na konečném výsledku. Jistě, Steirereck nepatří k zrovna levným záležitostem, na druhou stranu vše má svou cenu a za své peníze budete mít nezapomenutelný zážitek. Takže se těším někdy na viděnou ve „Štýrském růžku“ a za mě deset bodů z deseti!