Letošní dovolenou jsme opět strávili na našem oblíbeném ostrově, kde nebyla nouze o skvělé gastronomické zážitky. Přináším vám tedy pár tipů, co byste rozhodně na Mallorce neměli minout.
Restaurace Sa Xarxa – pokud chcete zažít Mallorcu bez turistů, udělejte si výlet na sever ostrova do vesnice Colonia de Sant Pere. Kromě krásné pláže, klidu a pěkné promenády se zde nachází také tahle skvělá restaurace. Posezení venku pod vzrostlými tamaryšky s výhledem na moře je zážitkem samo o sobě, k tomu ještě navíc fantastické jídlo a víno. Dali jsme si variaci mallorských předkrmů, vše čerstvé a kvalitní. Já tu ochutnala nejlepší sashimi z tuňáka, které jsem snad kdy jedla. Pěna ochucená tonka beans spolu s pomeranči marinovanými v portském si zaslouží také velkou pochvalu.
Braserie Misa – fantastické místo přímo v centru Palmy. Jejich gazpacho s ančovičkami a kousky manga mě naprosto nadchlo, stejně tak gazpacho z manga jako desert. Díky vynikající obsluze a příjemnému interiéru se tato braserie směle zařadila k mým nejoblíbenějším restauracím na celém ostrově. Můžete si zde objednat i tříchodové obědové menu za velmi výhodnou cenu. Braserie Misa patří do skupiny podniků šéfkuchaře Marca Fosche, který vaří v michelinské restauraci Simply Fosch. Ta je také vynikající, takže se příště v Palmě mám na co těšit.
Trh Mercat de l’Olivar – už jsem ho doporučovala v loňském článku o Mallorce, takže jen připomínám, že opravdu stojí za návštěvu. Mají zde snad nejlepší ústřice na ostrově, přímo před vámi je zručně otevřou a čerstvé si je můžete vychutnat s šampaňským nebo s lehkým bílým vínem. Snědla bych jich snad dva tucty, nedá se přestat, miluji ústřice!
Čtvrť Santa Catalina – živé a stylové místo nedaleko pevnosti v Palmě, několik minut chůze od katedrály. Vyrostla zde spousta skvělých restaurací, barů a kaváren. Návštěvu můžete začít na trhu, k dostání jsou zde čerstvé ryby a mořské plody, maso, zelenina a ovoce, ale i vína a mallorské soli a koření. Za návštěvu stojí i francouzská pekárna s pár stolky La Madelaine de Proust, mají skvělé čaje, vynikající sladké pečivo, quiche a zákusky. Na oběd nebo na večeři zajděte do De Tokio a Lima, restaurace originálně spojuje vlivy peruánské a japonské kuchyně. Jejich úhoř byl nepřekonatelný zážitek!
Na Mallorce se dá skvělá restaurace, kavárna nebo bar objevit snad každý den. Je to kouzelné místo se spoustou čerstvých a kvalitních surovin, takže vařit zde musí být jedna radost. Všude jsem se navíc setkala s milou, usměvavou a erudovanou obsluhou, což je velké plus a přispívá to k radosti z dovolené. Máte i vy nějaký svůj tip, co na tomto ostrově neminout? Jestli ano, tak mi neváhejte napsat, budu ráda. A třeba někdy na viděnou u skleničky a dobrého jídla právě na Mallorce.