Nějak mi na začátku roku chyběla inspirace, co psát. Povzdech jsem nadhodila na facebooku a je z toho první článek na přání. Desítka mých nejoblíbenějších jídel, k tomu ladící vína. Přiznám se, že pro milovníka všeho dobrého je to skoro nemožné vybrat pouze deset jídel, ale nakonec se mi to podařilo. Řazení jídel je sestupné, pod číslem jedna najdete mé vůbec nejmilovanější jídlo.
10. Tatarák z tuňáka s avokádem
Tuňáka miluji nejvíce v syrové podobě, na ochucení tataráku taky dost záleží, a musím se skromně pochválit, že nejlepší dělám já, s dobře vyzrálými kousky avokáda, nasekaným čerstvým zázvorem, bílým pepřem a limetkovou šťávou. Občas dozdobím i semínky černého sezamu.
Tuňák má chuťově docela výrazné maso, dobře mi k němu pasuje středně těžké Chardonnay, klidně i se stopou barikového sudu. Tahle vína výborně umí v Novém světě, mají většinou i slušný poměr ceny a kvality.
9. Candát na grilu s liškovým risotem
Kvůli tomuhle jídlu se vyplatí jet v „houbové“ sezóně do Wachau, konkrétně do rybí restaurace Heinzle na břehu Dunaje. Candáta zde umí excelentně a v kombinaci s krémovým risotem s liškami je to zážitek.
Ve Wachau jedině plný a kamenitý Riesling z okolních vinic, podle mého názoru ho hodně dobře umí ve vesnici Spitz, takže třeba legendární Hirtzberger nebo zkuste Pragera, ten má vinařství přímo naproti restauraci Heinzle.
8. Chřest se sauce mornay
Miluji chřest v jakékoli podobě, ale tahle vítězí. Jemná zelenina se smetanovou omáčkou, která v sobě spojuje i parmazán a muškátový oříšek. Doporučení pro přípravu chřestu: vařte ho v parním hrnci na 20 minut nebo ve speciálním hrnci na chřest, chřestové hlavičky nesmí být ponořené ve vodě, jinak se zničí jejich křehká konzistence.
Ke chřestu si ráda dopřeji mladé a svěží víno, které skvěle podpoří šťavnatost této zeleniny. Například Grüner Veltliner DAC z Weinviertlu.
7. Bramborové noky s medvědím česnekem
Nedostižná je především konzistence domácích noků, tomu se žádné kupované polotovary nevyrovnají. Potřebujete kvalitní brambory a speciální struhadlo, protože brambory musíte zapracovat do těsta za horka. S medvědím česnekem na másle a s trochou pamazánu je to chuťový koncert.
Pěkně k tomuto pokrmu ladí šťavnatý Frühroter Veltliner z Wagramu.
6. Fenyklová polévka
Moje nejoblíbenější polévka vůbec, recept najdete zde na webu a kdo zkusil, tak na ni pěje samé ódy. K polévce víno nepiji, takže zde vinné doporučení vynechám.
5. Jelení ragú podle Stuberové
Zvěřina je dokonalé maso, šťavnaté, syté a výživné. Nejraději mám jelení maso a tahle úprava ho pozvedne ještě o třídu výš. Kousky masa ve výborné omáčce s opečenými žampiony, smetanou a rybízovou marmeládou.
Doslova chuťový koncert je jelení ragú v kombinaci s těžší Blaufränkisch z Mittelburgenlandu.
4. Bramborový salát od mého manžela
Nejlepší salát umí na Vánoce připravit jedině můj manžel, skvěle ho odlehčí nakyslými kousky jablek a nezapomíná na domácí majonézu. Tuhle lahůdku musí kvůli velkému úspěchu dělat častěji než jen jednou za rok.
Nejčastějším doprovodem je díky kombinaci salátu a ryby většinou Riesling z Kamptalu nebo z Kremstalu.
3. Vanilkové rohlíčky
Moje vanilkové rohlíčky podle receptu ze Sandtnerky jsou prostě nepřekonatelné. Recept najdete na webu a zkuste zaexperimentovat i s bílým mákem místo ořechů.
Dokonalá je k nim sklenička Grand Marinier nebo sladké víno v kategorii TBS z Rustu.
2. Lanýže
U lanýžů je strašně těžké napsat jen jednu úpravu, miluji je jen tak na těstovinách, na telecím tataráku, na míchaných vajíčkách nebo přímo dokonalá „ouefs cocott mireille“ podle Escoffiera.
Vinný doprovod volím podle toho, s čím lanýže kombinuji, takže buď lehké červené burgundské nebo těžší Roter Veltliner.
1. Paprikás csirke podle receptu mého manžela
A první místo vyhrává právě paprikáš, nikdo ho neumí tak dobře jako můj manžel. Tuhle lahůdku musím mít minimálně jednou do měsíce, základem je kvalitní kuře a noky podle Eleka Magyara jako příloha. Vynikající papriková omáčka celý pokrm korunuje, doslova gastroorgasmus!
Výborný je k němu tělnatější Grüner Veltliner z Wachau nebo i suchý Furmint z Maďarska.
Bylo opravdu složité udělat výběr „Top 10“ nejoblíbenějších jídel, jídlo miluji, takže se na spoustu lahůdek vůbec nedostalo. Nicméně pokrmům v žebříčku neodolám opravdu nikdy a mám s nimi spojené i spoustu vzpomínek. Tak to má být, na dobré jídlo se má s láskou vzpomínat a těšit se na další kulinářské zážitky. A co Vy, jaká jsou Vaše oblíbená jídla? Pochlubte se na mail nebo na Facebook „Ladies&Wine“.