Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů jsou mé nejoblíbenější cukroví. Můžete vyzkoušet i lískové ořechy nebo mandle, případně i různě namíchané poměry ořechů. Ale nejintenzivnější chuti dosáhnete právě s kvalitními vlašskými ořechy.

Suroviny

– 140g hladké mouky

– 105g másla

– 30g moučkového cukru

– 55g jemně namletých vlašských ořechů

– zrníčka z půlky vanilkového lusku

– kůra z půlky citrónu

Postup

Všechny výše uvedené suroviny zpracujeme v hladké těsto, které opravdu důkladně na vále prohněteme. Dáme odpočinout do chladu. V těstě není žloutek, je proto velmi křehké, takže doporučuji nechat ho v chladu odpočinout přes noc. Druhý den se s ním pak mnohem lépe pracuje. Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 170 stupňů. Pozorně kontrolujeme, až mírně zrůžoví, vyndáme z trouby a ještě horké posypeme vanilkovým cukrem. Aby se vám rohlíčky nelámaly při přendávání do krabice, nechte je vychládnout přímo na plechu.

Můj tip: podávejte se skleničkou Grand Marnier, je to výtečná kombinace.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en