Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů jsou mé nejoblíbenější cukroví. Můžete vyzkoušet i lískové ořechy nebo mandle, případně i různě namíchané poměry ořechů. Ale nejintenzivnější chuti dosáhnete právě s kvalitními vlašskými ořechy.
Suroviny
– 140g hladké mouky
– 105g másla
– 30g moučkového cukru
– 55g jemně namletých vlašských ořechů
– zrníčka z půlky vanilkového lusku
– kůra z půlky citrónu
Postup
Všechny výše uvedené suroviny zpracujeme v hladké těsto, které opravdu důkladně na vále prohněteme. Dáme odpočinout do chladu. V těstě není žloutek, je proto velmi křehké, takže doporučuji nechat ho v chladu odpočinout přes noc. Druhý den se s ním pak mnohem lépe pracuje. Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 170 stupňů. Pozorně kontrolujeme, až mírně zrůžoví, vyndáme z trouby a ještě horké posypeme vanilkovým cukrem. Aby se vám rohlíčky nelámaly při přendávání do krabice, nechte je vychládnout přímo na plechu.
Můj tip: podávejte se skleničkou Grand Marnier, je to výtečná kombinace.