Vánočka je pro mě jedním ze symbolů vánoční pohody. Neměla by na stole chybět, už jen kvůli té vůni při pečení si její přípravu užijete. Není to ani nijak těžké, jen možná v začátcích budete bojovat s pletením, ale to k tomu patří a až budete dělat třetí, čtvrtý kousek, tak se vaše pletařské umění dost zlepší.
Suroviny:
– 120 g másla
– 80 g cukru
– 3 žloutky
– vanilka
– špetka soli
– citronová kůra
– 25 g kvasnic
– 250 ml smetany
– 500 g mouky (hladká a polohrubá napůl)
– 50 g rozinek
– 40 g mandlí
– máslo a plátky mandlí na ozdobu
Postup:
V míse utřeme změklé máslo s cukrem, žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a trochou soli. Kdo nemá rád příliš sladké, může snížit množství cukru až na polovinu, vlastnosti při kynutí a pečení to nijak nezmění. V kastrolku mírně ohřejeme smetanu tak, aby byla vlažná, přidáme do ní kvasnice a trochu cukru, rozmícháme a necháme chvíli vykynout v kvásek.
Do mísy přisypeme mouku a vlijeme kvásek, promícháme a přendáme na vál, tvarujeme vláčné těsto. Přidáme na jemno nastrouhané mandle a rozinky naložené v rumu (doporučuji naložit den předem). Důkladně uhněteme těsto a dáme ho zpět do mísy, odložíme na teplé místo a necháme hodinu kynout.
Těsto rozdělíme na osm stejných dílů, každý díl vytvarujeme do dlouhého hada (asi 30 cm). Spodní část vánočky upleteme ze čtyř dílů, na něj přijde pletenec ze tří a navrch nejmenší ze dvou. Existují i tipy, jak plést vánočku ze všech osmi dílů dohromady, ale nezkoušela jsem to a podle návodu to vypadá spíš pro milovníky ručních prací než pro milovníky pečení. Na nejspodnější a nejširší díl postavíme další a na něj opět postavíme ten nejmenší, připlácneme trochu k sobě, na krajích zahladíme. Doporučuji i zastrčit zpět do těsta vyloženě trčící rozinky, když se svrchu hodně propečou, tak nejsou chuťově moc dobré.
Vánočku necháme kynout na pečícím papíře zhruba hodinu na teplém místě, pak potřeme důkladně rozpuštěným máslem a ozdobíme sekanými mandlemi. Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kontrolujeme a až je vánočka zlatavá, tak ji přikryjeme pečícím papírem a teplotu pečení snížíme na 150 stupňů. Dohromady se peče zhruba 50-60 minut, dost záleží na typu trouby.
Ještě horkou vánočku pocukrujeme a po vychladnutí přesuneme na servírovací podnos. Skvělá je s máslem a marmeládou, ale já ji mám nejraději jen tak, holou bez ničeho a k tomu kakao, to je nejlepší vánoční snídaně.
Tak ať se vám všem na Vánoce vydaří nejen vánočka, ale i vše ostatní. Užijte si je ve společnosti milovaných bližních a dobrého vína. V novém roce se můžete opět těšit na nové recepty, recenze vín, rozhovory, tipy z cest a mnoho dalšího. Děkuji za přízeň a „Zum Wohl!“.