Vánoční mrkvový dort

Mrkvový dort patří u nás doma k nejoblíbenějším moučníkům, je lehký, díky mrkvi zdravý a před Vánoci jsem ho vyladila nejen zdobením, ale i použitým kořením. Výhodou je, že jeho příprava není nikterak složitá a zvládnou ji i cukrářští začátečníci.

Suroviny:

Těsto:

– 1 hrnek špaldové hladké mouky

– ½ hrnku hladké mouky

– ½ hrnku moučkového cukru (může být i třtinový)

– 1 hrnek olivového nebo řepkového oleje (pokud použijete olivový, tak ne panenský)

– 1 ½ hrnku strouhané mrkve

– 3 vejce

– ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů (můžete použít i vlašské ořechy)

– 3 lžíce javorového sirupu

– 3 lžíce pomerančové šťávy

– kůra z půlky pomeranče

– 1 lžička jedlé sody

– 1 lžička prášku do pečiva

– 1 lžička skořice

– špetka mletého sušeného zázvoru, trocha tlučeného badyánu a hřebíčku, zrníčka z půlky vanilkového lusku

Poleva:

– 1 balení sýru Philadelphia

– 50 g másla

– 30 g moučkového cukru

– 3 lžíce pomerančové šťávy

– kůra z půlky pomeranče

– zrníčka z půlky vanilkového lusku

– pekanové ořechy a skořice na ozdobu

Postup:

V míse vyšleháme tři vejce s cukrem, přidáme mouku, kypřící prášek a jedlou sodu, přilijeme olej a přisypeme koření, vše důkladně promícháme v hladké těsto. Nastrouháme si mrkev, vybírejte nejlépe nedřevnatou, šťavnatější, po té přisypeme do těsta spolu s javorovým sirupem a pomerančovou šťávou. Opět promícháme a na závěr přidáme sekané pekanové ořechy. Po promíchání vlijeme do máslem vymazané formy (požila jsem obdélníkovou formu na perník) a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20-25 minut. Po upečení necháme vychládnout a po té překlopíme na tác.

Na polevu důkladně smícháme všechny suroviny dohromady, s máslem pracujte ve změklém stavu, jinak se vám vytvoří hrudky. Dort pečlivě pomažeme polevou, uhladíme její povrch a zdobíme pekanovými ořechy, na závěr můžeme posypat skořicí.

Doprovodné víno: středně těžký Rotgipfler nebo Zierfandler, případně ledové víno z okolí Illmitz, ale dobře se bude hodit vyzrálý karibský rum nebo sklenička Grand Marnier

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en