Mrkvový dort patří u nás doma k nejoblíbenějším moučníkům, je lehký, díky mrkvi zdravý a před Vánoci jsem ho vyladila nejen zdobením, ale i použitým kořením. Výhodou je, že jeho příprava není nikterak složitá a zvládnou ji i cukrářští začátečníci.
Suroviny:
Těsto:
– 1 hrnek špaldové hladké mouky
– ½ hrnku hladké mouky
– ½ hrnku moučkového cukru (může být i třtinový)
– 1 hrnek olivového nebo řepkového oleje (pokud použijete olivový, tak ne panenský)
– 1 ½ hrnku strouhané mrkve
– 3 vejce
– ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů (můžete použít i vlašské ořechy)
– 3 lžíce javorového sirupu
– 3 lžíce pomerančové šťávy
– kůra z půlky pomeranče
– 1 lžička jedlé sody
– 1 lžička prášku do pečiva
– 1 lžička skořice
– špetka mletého sušeného zázvoru, trocha tlučeného badyánu a hřebíčku, zrníčka z půlky vanilkového lusku
Poleva:
– 1 balení sýru Philadelphia
– 50 g másla
– 30 g moučkového cukru
– 3 lžíce pomerančové šťávy
– kůra z půlky pomeranče
– zrníčka z půlky vanilkového lusku
– pekanové ořechy a skořice na ozdobu
Postup:
V míse vyšleháme tři vejce s cukrem, přidáme mouku, kypřící prášek a jedlou sodu, přilijeme olej a přisypeme koření, vše důkladně promícháme v hladké těsto. Nastrouháme si mrkev, vybírejte nejlépe nedřevnatou, šťavnatější, po té přisypeme do těsta spolu s javorovým sirupem a pomerančovou šťávou. Opět promícháme a na závěr přidáme sekané pekanové ořechy. Po promíchání vlijeme do máslem vymazané formy (požila jsem obdélníkovou formu na perník) a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20-25 minut. Po upečení necháme vychládnout a po té překlopíme na tác.
Na polevu důkladně smícháme všechny suroviny dohromady, s máslem pracujte ve změklém stavu, jinak se vám vytvoří hrudky. Dort pečlivě pomažeme polevou, uhladíme její povrch a zdobíme pekanovými ořechy, na závěr můžeme posypat skořicí.
Doprovodné víno: středně těžký Rotgipfler nebo Zierfandler, případně ledové víno z okolí Illmitz, ale dobře se bude hodit vyzrálý karibský rum nebo sklenička Grand Marnier