V originále se jmenuje věnec Savarin, ale já si ho pro sebe přejmenovala na velikonoční pletenec, protože má díky pistáciím jarně zelenou barvu a hlavně skvělou chuť. Následující recept je na hodně velký pletenec z půl kila mouky, já ho dělala z polovičního poměru a velikostně taky nebyl žádný drobek. Pokud je vás doma víc, tak určitě zvolte tento poměr, pokud méně, tak poloviční.
Suroviny:
Těsto:
– 500 g hladké mouky
– 70 g moučkového cukru
– špetka soli
– 300 ml vlažného polotučného mléka
– 50 g másla
– 20 g čerstvého droždí
– 2 vejce
Náplň:
– 75 g másla
– 60 g třtinového cukru
– 75 g pistácií, nesolených, oloupaných
Glazura:
– 3 lžíce medu
– 100 ml vody
– šťáva z jednoho citronu
– půlka vanilkového lusku
Postup:
Mouku smícháme s cukrem, solí a přilijeme mléko s rozpuštěným máslem plus obě vejce a droždí, v robotu promícháme do hladkého těsta a necháme zhruba hodinu kynout přikryté folii. Mezitím si připravíme náplň, pistácie nasekáme na jemno, v kastrolku rozpustíme máslo s cukrem, přisypeme pistácie (trochu si jich odložíme na zdobení) a promícháme.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na tenčí obdélník, potřeme náplní a srolujeme jako roládu. Zapletení je jednoduché, roládu podélně rozřízněte na dva díly a přehazujte je přes sebe náplní navrch, vytvarujte do věnce a dejte do kulaté máslem vymazané formy. Nechte ještě 20 minut kynout a po té dejte do rozpálené trouby na 180 stupňů, pečete zhruba 40 minut, na posledních deset minut přikryjte alobalem, ať nemáte věnec příliš tmavý. Ihned po vytažení potřete glazurou z medu, vanilky, vody a citronové šťávy, kterou jste si předem svařili do mírně hustší konzistence. Posypte pistáciemi a ozdobte jarními květy, třeba sedmikráskou, fialkami nebo pampeliškami, fantazii se meze nekladou. Krájíme až zcela vychladlé, musíte to prostě vydržet 🙂
PS: Náplň můžete vyzkoušet i lískooříškovou, kdy místo pistácií nasekáte stejné množství lískových oříšků a přidáte ještě skořici a kardamom.