Velikonoční pletenec

V originále se jmenuje věnec Savarin, ale já si ho pro sebe přejmenovala na velikonoční pletenec, protože má díky pistáciím jarně zelenou barvu a hlavně skvělou chuť. Následující recept je na hodně velký pletenec z půl kila mouky, já ho dělala z polovičního poměru a velikostně taky nebyl žádný drobek. Pokud je vás doma víc, tak určitě zvolte tento poměr, pokud méně, tak poloviční.

Suroviny:

Těsto:

– 500 g hladké mouky

– 70 g moučkového cukru

– špetka soli

– 300 ml vlažného polotučného mléka

– 50 g másla

– 20 g čerstvého droždí

– 2 vejce

Náplň:

– 75 g másla

– 60 g třtinového cukru

– 75 g pistácií, nesolených, oloupaných

Glazura:

– 3 lžíce medu

– 100 ml vody

– šťáva z jednoho citronu

– půlka vanilkového lusku

Postup:

Mouku smícháme s cukrem, solí a přilijeme mléko s rozpuštěným máslem plus obě vejce a droždí, v robotu promícháme do hladkého těsta a necháme zhruba hodinu kynout přikryté folii. Mezitím si připravíme náplň, pistácie nasekáme na jemno, v kastrolku rozpustíme máslo s cukrem, přisypeme pistácie (trochu si jich odložíme na zdobení) a promícháme. 

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na tenčí obdélník, potřeme náplní a srolujeme jako roládu. Zapletení je jednoduché, roládu podélně rozřízněte na dva díly a přehazujte je přes sebe náplní navrch, vytvarujte do věnce a dejte do kulaté máslem vymazané formy. Nechte ještě 20 minut kynout a po té dejte do rozpálené trouby na 180 stupňů, pečete zhruba 40 minut, na posledních deset minut přikryjte alobalem, ať nemáte věnec příliš tmavý. Ihned po vytažení potřete glazurou z medu, vanilky, vody a citronové šťávy, kterou jste si předem svařili do mírně hustší konzistence. Posypte pistáciemi a ozdobte jarními květy, třeba sedmikráskou, fialkami nebo pampeliškami, fantazii se meze nekladou. Krájíme až zcela vychladlé, musíte to prostě vydržet 🙂

PS: Náplň můžete vyzkoušet i lískooříškovou, kdy místo pistácií nasekáte stejné množství lískových oříšků a přidáte ještě skořici a kardamom. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en