Dlouho jsem nenapsala článek, který by Vás inspiroval při hledání té nejlepší kombinace vína a pokrmů. Víno bez patřičného doprovodu v podobě lahůdek je neúplné, platí to samozřejmě i naopak. Navíc vinné párování je zábava, kterou si vychutnáte všemi smysly (můžete do vinného párování zahrnou i hudbu, prý už se experimentuje i s konkrétní hudbou ke konkrétnímu vínu).
V tomto díle si řekneme o podpoře a vyvážení chutí, ale i o typech pokrmů a druzích vín. Hlavně se dozvíte, jak je vzájemně kombinovat a čemu se vyhnout, abyste dosáhli harmonie snoubení vína a jídla.
Chutě, které se navzájem podporují nebo vyvažují, jsou následující:
Sladká chuť pokrmu: lze vyvážit a vhodně doplnit sladkou chutí vína, proto k desertům doporučuji desertní vína, která najednou v této kombinaci nechutnají tak sladce jako samotná, druhý možná způsob párování se sladkostí pokrmu je víno se svěží kyselinkou, příjemný živější dojem než v kombinaci se sladkým vínem
Kyselá chuť pokrmu: kyselá a kyselá chuť se sčítají, není proto dobré k nakyslým potravinám volit vína s vyšším obsahem kyselinky, výsledná souhra je příliš agresivní a nepříjemná, kyselá chuť vína na druhou stranu dobře doprovodí tučnější pokrmy, příjemně tuk zjemní
Hořká chuť pokrmu: hořké a kyselé nóty se k sobě moc nehodí, kyselinka ve víně pouze zvýší hořkost pokrmu, nijak ho nerozvíjí
Obecně byste se měli držet pravidla, kterým nic nezkazíte. Intenzita pokrmu si žádá stejně intenzivní víno. Například lehké jídlo (zelenina, ryby, mořské plody, méně kořeněné) si žádá lehké víno, spíše sušší. Ale hutná jídla kombinujeme s intenzivnějšími, tělnatými víny s vyšším extraktem, alkoholem či zbytkovým cukrem. Proto tučnější vepřové skvěle doprovodí starší ročníky bílých vín, které jsou vyzrálejší a plnější. Zrovna tak ke kořeněným jídlům se hodí suchá, výrazná vína s jistým náznakem kořenitosti.
Jako praktický příklad jsem tentokrát zvolila kombinaci klasického vanilkového soufflé a desertního vína v podobě Chateau Vartely, Muscat Otonel 2006. Moldavské ledové víno s vysokým obsahem zbytkového cukru, medovými tóny a příjemnou svěžestí krásně doprovodilo nadýchané soufflé. Tuto kombinaci určitě vyzkoušejte, recept na soufflé je již na webu a pokud nemáte moldavské ledové víno, lehce ho nahradíte kvalitním moravským, na Moravě ledová vína opravdu umí. Takže dobrou chuť a hodně radosti při hledání ideální kombinace vína a jídla.