Rodinné vinařství Rücker se nachází nedaleko českých hranic ve vesnici Unterretzbach, specializuje se na místní odrůdy jako je Grüner Veltliner, Riesling a Zweigelt, ale najdete zde i mezinárodní zástupce v podobě Chardonnay, Pinot blanc nebo Cabernet Sauvignon. Do vinařství se po studiích a sbírání zkušeností vrátila dcera Elizabeth. Její Zweigelt jsem zakoupila v blízké vinotéce Weinquartier v Retzu a byla jsem nadšená. Zde je jeho hodnocení.
Oko: tmavá, plná rubínová barva s fialovými, zářivými odlesky, vyšší viskozita
Nos: intenzivní vůně bobulovitého lesního ovoce a třešňové marmelády, stopa koření
Patro: čistá, hřejivá chuť plná tónů zralých třešní, skořice a pražených oříšků, delší harmonický závěr
Hrozny pro tento Zweigelt pochází z jižně orientovaných vinic, což zaručuje dobrou vyzrálost při sklizni, zvláště v příznivém ročníku 2011. Víno zrálo v dubových sudech, což mu propůjčuje hebkost a tělnatost. Moc se mi tento Zweigelt líbil, rozhodla jsem se proto požádat vinařku o zodpovězení pár otázek.
Jak jste se dostala k vinařství a jakou školu jste studovala?
Převzala jsem vinařství po svém otci Edmundovi, který v roce 1979 naše vinařství restrukturalizoval a znovu osázel vinice. To je dnes naše velká výhoda, protože pracujeme s révovými keři starými 25 až 45 let. Vystudovala jsem obor „Management vína a vinařství“ a po pěti letech působení u společnosti Wein&Co. jsem se vrátila do našeho rodinného podniku.
Co Vás na vinařství baví?
Nejvíce mě baví práce s odrůdou Grüner Veltliner a různé možnosti jejího zpracování.
Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?
Z bílých odrůd je to Chardonnay, Grüner Veltliner a Riesling, z modrých odrůd pak Blaufränkisch, protože nejlépe vyniká jejich struktura.
Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?
Nejraději mám výrazné kombinace vína a pokrmů.
Jaké plány máte do budoucna?
Mám spoustu plánů a vizí, momentálně mě velmi zajímá „bio“ přístup k vinařství, který skvěle odráží mou filosofii spojit ve výrobě vína půdu, vodu, vzduch, kov a dřevo v jeden společný produkt.