Vinařství Ewalda Grubera se nachází v obci Röschitz v západní části největší rakouské vinařské oblasti Weinviertel, která je rájem pro mou oblíbenou odrůdu Grüner Veltliner. Tentokrát jsem měla příležitost ochutnat Veltlín z láhve magnum o objemu 1,5 litru, víno ve větších láhvích lépe zraje a navíc to vypadá velmi efektně, když u stolu naléváte z tak krásné láhve. Musím pochválit i velice kvalitní korkový uzávěr.
Gruberovi také vymysleli vtipné a poutavé etikety, na každém víně je zvětšený „Weingeister“, což jsou kvasinky, pomáhající zrání vína. Na této lahvi byl „Spiritus vinosi Gruberialis“ v pěkném výtvarném podání.
Oko: zářivá plná zlato zelenkavá barva s jiskrnými odlesky a vyšší viskozitou
Nos: čistá a výrazná vůně zralých jablek a náznak meruňkové marmelády, stopa lískových oříšků
Chuť: intenzivní minerální nóty spolu s příjemně osvěžující kyselinkou, víno je krémové s dlouhým závěrem a opulentnějším tělem
Grüner Veltliner v kategorii Reserve pochází z jižně orientovaných vinic u bývalého mlýna, proto Mühlberg. Podloží ve složení spraš a žula se velmi hodí právě pro tuto odrůdu. Hrozny jsou z více jak 60 let starých hlav vinné révy, což dává vínu plné tělo, vše je podpořeno zráním ve velkých dubových sudech. Hodnotím tento Veltlín jako fantastické a charakterní víno, které se hodí i k archivaci 8-12 let. Skvěle doprovodí těžší pokrmy rakouské kuchyně, například telecí řízek, mastnější ryby, ale zajímavou kombinaci vytvoří jistě i s asijskou kuchyní nebo se zralými ovčími sýry. Podávejte při teplotě 10-12 stupňů ve vhodných sklenicích, mně se velmi osvědčily skleničky Zalto Denk Art typ „Burgudy“.
PS: V příštím článku se můžete těšit na zajímavý rozhovor s vinařem Ewaldem Gruberem!