Akce Weinfrühling se konají snad v každé rakouské vinařské oblasti, někdy se jich spojí více dohromady jako v tomto případě, kdy své sklepy otevřeli vinaři z Kamptalu, Kremstalu a Trainsetalu. Poslední dubnový víkend jste mohli ochutnat vína od 220 vinařů, ale reálně se vše stihnout bohužel nedá. Doporučuji si předem udělat plán a rozvrh jednotlivých návštěv tak, abyste zbytečně nejezdili větší vzdálenosti.
My jsme začali v sobotu 29. dubna dopoledne návštěvou známého vinaře Docknera v Höbenbachu, kde jsme si také zakoupili náramky na ruku za dvacet eur, které vás po celý víkend opravňují k ochutnávkám. Vína od Docknerů znám, chtěla jsem ochutnat hlavně nový ročník 2016, povedly se jim především Rieslingy, ale také fantastický Pinot noir 2015, to byl můj favorit celé degustace. Kousek vedle se nachází vinařství Heinze Finka, byli jsme prvními návštěvníky a moc milý vinař nás provedl po celém provozu, včetně sklepa. Víno mi zde velmi chutnalo, skvělý poměr ceny a kvality zejména u Veltlínů a Ryzlinků.
Krustetten leží jen pár minut cesty od Höbenbachu, takže to byla naše další zastávka. Vydali jsme se ochutnat vína do známého vinařství Müller. Postavili novou budovu s provozovnou a s degustační místností s překrásným výhledem na klášter Göttweig a okolní kopce. Opět jsem ochutnala své oblíbené odrůdy- Grüner Veltliner a Riesling, zkusila jsem i Neuburger 2015 v kategorii Reserve, velmi povedené, těžší víno vhodné třeba ke zralým sýrům nebo asijské kuchyni.
Před obědem jsme se rozhodli pro krátkou zastávku ve Steinu, zde se Weinfrühling zúčastnilo pouze jediné vinařství, zato excelentní: legendární Lesehof Stagard. Produkují skvělá vína, vše pěstované v bioprodukci a v té nejvyšší kvalitě. Tomu ovšem odpovídají i ceny, které jsou celkem vysoké. Ochutnala jsem kolekci Rieslingů a vyzdvihla bych hlavně ten z ročníku 2015 z vinice Steiner Kögl. Stagardovi měli zajímavé hosty z vinařství Allendorf v německém Rheingau, jejich Roter Traminer 2015 mi poskytl zajímavý chuťový zážitek.
Dále jsme zamířili do Senftenbergu nedaleko Krems, malebná vesnice s impozantní zříceninou hradu Senftenberg je sídlem známého vinařství Nigl, Grüner Veltliner Piri 2016 opět na jedničku s hvězdičkou. Na oběd jsme navštívili Heuriger Karla Proidla, nemělo to chybu, skvělá vína, hlavně Rieslingy a výborné jídlo za výhodné ceny, pořádají Heurigen častěji, určitě se tu někdy zastavte.
Odpoledne jsme měli v plánu navštívit vinaře v Langenlois, nejdříve Eitzinger s moc pěknou kolekcí Veltlínů a Rieslingů, ale zaujal mě i jejich Zweigelt Tradition 2015, stojí za ochutnání. V Langenlois jsme navštívili i proslulé vinařství Jurtschitsch a jejich krásný viniční statek Sonnhof, bohužel zde bylo už tolik lidí, že jsem ochutnala pouze Veltlín, skvělý, ale poměr cena kvalita už o něco méně. Prohlédli jsme si i architektonicky proslavenou moderní budovu známého vinaře Freda Loimera, při ochutnávce jeho vín mě velmi zaujal jejich sekt a Rieslingy v kategorii Reserve z těch nejlepších vinic Kamptalu.
Přímo v srdci Langenlois, kousek od hlavního náměstí, jsme nemohli vynechat ani moje oblíbené vinařství Steininger, které se specializuje na výrobu sektů. Vyzkoušela jsem sekt z Tramínu a ročníkový sekt z Grüner Veltliner 2012 z vinice Steinhaus, excelentní! Na závěr ochutnávek jsme ještě skočili do sklepa k Thomasi Leithnerovi, který je pravnukem doktora Zweigelta a odrůdu Zweigelt opravdu umí, jeho Zweigelt Privat je vynikající.
Večer jsme se vydali do známého Heuriger k Nastlům na okraji Langenlois, typické prostředí rakouských Heuriger s nabídkou široké škály uzenin, sýrů, slaných koláčů, ale měli i chřestový salát s roastbeefem. K tomu jejich vína a večeře neměla chybu.
Druhý degustační den jsme měli v plánu blíže poznat vinařskou obec Zöbing přímo pod kopcem Heiligenstein. Po ránu je ideální udělat si výšlap na rozhlednu, cesta vede přímo z Zöbingu a je dobře značená, ta námaha se díky nádhernému rozhledu do krajiny víc než vyplatí. Pak už se můžete zase věnovat ochutnávkám, začali jsme ve vinařství Retzl, jejich Riesling Bergjuwel 2015 je dokonalý, navíc za velmi příznivou cenu. Pěkná vína měli i ve vinařství Grillmaier a Frei, spíše lehčí, letní, ale příjemná. Známější je vinařství Brandl, jejich řada vín v kategorii „Erste Lage“, tedy z těch nejlepších poloh, byla opravdu skvělá.
Při cestě domů jsme se ještě zastavili ve vinařství Armina Hubera ve Strassu, přímo u nich ve viničním statku mají restauraci, kde se můžete občerstvit klasickými rakouskými pokrmy a ochutnat jejich vína, mě zaujal sekt z Veltlínu a Zweigelt v provedení „gleichgepresst“, tedy víno, které se mírně lisuje téměř ihned po sklizni. Modrá odrůda Zweigelt se v tomto případě vyznačuje lehkou lososovou průhlednou barvou.
Pak už nás čekala jen cesta domů a vybalování spousty kartonů vína. Musím pochválit organizaci celé akce spolu nasazením usměvavých a ochotných vinařů, kteří prezentovali svá vína s láskou a potěšením, určitě někdy zase na Weinfrühling zavítáme.
Protože se Weinfrühling koná téměř ve všech vinařských oblastech, bude se vám hodit pár tipů:
– naplánujte si dopředu cesty za vinaři tak, abyste nemuseli přejíždět velké vzdálenosti
– řidiči se příliš bát nemusí, pokud budete ochutnávat s rozmyslem a menší objem vzorků, tak v Rakousku je tolerance alkoholu za volantem do 0,5 promile alkoholu v krvi a navíc všichni jezdí opatrně, protože vědí, že mají trochu upito
– dopředu si promyslete, které vinaře navštívíte
– zajistěte si ubytování a rezervace v restauracích, na těchto akcích bývá dost plno, takže vše zařídit raději v předstihu
– renomované vinaře prokládejte neznámými jmény, často objevíte skvělá vína v poměru ceny a kvality
– nebojte se s vinaři hovořit, ptát se a zjišťovat co vás zajímá, všichni rádi odpoví a myslím, že mají raději návštěvníky, které jejich práce opravdu zajímá než pouze ty, kteří jen degustují