Weingut Holzapfel v Praze

Vinařství Holzapfel sídlí v krásném barokním viničném statku Prandtauerhof v Jochingu ve Wachau. Jak název napovídá, stavitelem této jedinečné budovy byl známý Jakub Prandtauer, který v roce 1696 přestavěl původní „Lesehof“ kanovníků ze St.Pöllten do dnešní podoby.

Rodina Holzapfelova kromě této barokní perly vlastní 14 hektarů vinic těch nejlepších poloh v okolí (Achleiten, Vorderseiber, Klaus a další známé vinice), jejich vína patří k absolutní špičce ve Wachau. Pěstují tradiční odrůdy: Grüner Veltliner, Riesling, ale i Weissburgunder. Z modrých odrůd pak Zweigelt. Karl Holzapfel je také odborníkem na pálení „Obstlerů“, vedle tradiční meruňkovice můžete ochutnat i pálenku z černého bezu nebo z hrušek williamsek.

Vinařství Holzapfel patří k mým oblíbeným adresám ve Wachau nejen díky fantastickým vínům, ale i díky skvělé kuchyni a příjemnému ubytování. Barbara Holzapfelová má navíc velký smysl pro estetično, takže vše od loga vinařství až po drobné detaily jako jsou stužky nebo etikety na domácích marmeládách, je nádherně barevně vyladěno. Tyto zdánlivě drobné detaily tvoří neodolatelný celek a příjemnou atmosféru, ke které přispívá vždy milá obsluha a perfektní servis.

Požádala jsem Barbaru o krátký rozhovor, zde jsou její zajímavé odpovědi:

1. Jak jste se dostala k vinařství a jakou školu jste studovala?

Nejsem z vinařské rodiny, ale u nás doma se dobré víno vždycky podávalo, takže jsem k němu měla pozitivní vztah. Studovala jsem vyšší odbornou školu, obor turismus.

2. Co Vás na vinařství nejvíc baví?

Práce v přírodě a poznávání nových nadšených lidí, kteří milují víno.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Grüner Veltliner.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Pečená telecí játra s glazírovanými meruňkami a bramborovou kaší, k tomu jako vinný doprovod Grüner Veltliner Hippolyt 2012.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Trávit více času na vinicích.

V následujícím týdnu se můžete sami přesvědčit o kvalitě jejich vín a kuchyně. V pražském hotelu Hilton se v pondělí 30. května koná večeře s prezentací vín za osobní účasti manželů Holzapfelových. Šéfkuchařka gurmánské restaurace Holzapfel Karin Irk spolu se šéfkuchařem Martinem Boháčkem z restaurace CzecHouse v Hiltonu se postarají o doprovodné šestichodové večerní menu. Lákají například na telecí svíčkovou s omáčkou ze smržů, řeřichou a lichořeřišnící, k tomu fantastický, opulentní Hippolyt, Weisburgunder ročníku 2012. Ještě je pár míst volných, tak neváhejte.

Pokud nestihnete večeři v pondělí, můžete menu spolu s doprovodnými víny ochutnat ve zkrácené tříchodové verzi po celý týden od 31. května do 5. června, bohužel už bez osobní prezentace vín. Vína Holzapfel se však stanou stálou součástí vinné karty hotelu Hilton, což je pro pražské milovníky vín více než dobrá zpráva. Ochutnávka Grüner Veltliner Achleiten v kategorii Federspiel vás určitě navnadí i na nějaký ten výlet přímo do Wachau a třeba právě k Holzapfelům. 

Děkuji Barbaře za její čas a odpovědi, přeji úspěšnou akci v Praze a těším se i s vámi ostatními někdy na viděnou v Prandtauerhof. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en