Wine Prague

V týdnu se v Praze konal již druhý ročník veletrhu Wine Prague, který je největším českým veletrhem o víně. Celkem se ho účastnilo přes 380 vinařů a skoro 10 tisíc návštěvníků. Rozhodla jsem se, že se také podívám, co veletrh nabízí a hlavně mě zlákala účast rakouských vinařů. Byla to dobrá příležitost ochutnat na jednom místě více vzorků ročníku 2015 a poznat nové zajímavé vinaře.

Akce se konala v areálu PVA Expo Letňany, pozitivně hodnotím skvělou dopravní dostupnost. Od konečné zastávky metra je to pár kroků pěšky, autem se dá pohodlně parkovat na rozlehlém parkovišti. U vstupu bylo nutné potvrdit předchozí elektronickou registraci, podmínkou bylo prokázat dokladem totožnost a věk nad 18 let. Vše proběhlo hladce, vzala jsem si pěkně zpracovaný katalog a plán veletrhu. Dopoledne jsem se zúčastnila přednášky Williho Klingera, ředitele Österreich Wein Marketing. Tato organizace má na starost propagaci a šíření dobrého jména rakouských vín a vinařů. Daří se jim to znamenitě. Jejich doprovodné materiály jsou ukázkou profesionality, marketing dělají opravdu na velmi vysoké úrovni.

Degustovalo se třináct vzorků rakouských vín rozdělených do pěti skupin. Na začátek lehká, mladá vína Sauvignon blanc od Polzů ze Südsteiermark a klasické cuvée Gemischter Satz DAC z vídeňského vinařství Mayer am Pfarplatz. Obě vína byla ročníku 2015, lehce pitelná, v dobrém slova smyslu nekomplikovaná, vhodná jako letní vína. Druhá skupina představila typickou rakouskou odrůdu Grüner Veltliner ročník 2015, dvakrát zástupce z Weinviertel v kategorii DAC, a to z vinařství Lustig a Stadler, jedno víno z Wagramu z Eschenhof Holzer. Posledně jmenovaný vzorek mě velmi zaujal, krásná plná chuť minerálního Veltlínu s tóny zeleného pepře a příjemnou kyselinkou. Oblast Wagram má určitě skvělou budoucnost, tihle mladí vinaři jsou toho zárukou. Ve třetí skupině jsme degustovali tři bílá vína, tentokrát plnější a tělnatější zástupce: Rheinriesling 2015 z vinařství Aigner v Kremstalu mně zachutnal nejvíce, dobře strukturované víno s tóny zralých broskví. Dále jsem ochutnala mně známý Riesling „Kamptal Terassen“ 2015 od Bründlmayera a Grüner Veltliner 2013 v kategorii Reserve od Pleilů z Weinviertlu.

Ve čtvrté skupině došlo na červená vína, přestavené byly odrůdy Zweigelt 2013 v kategorii Klassik z burgenlandského vinařství Zahnto, dále skvělý St. Laurent 2013 z legendárního vinařství Umathum v Burgenlandu a typická Blaufränkisch 2013 z Mittelburgenland DAC od K+K Kirnbauer. Degustace vyvrcholila pátou skupinou, dvěma opulentnějšími, plnými a hřejivými červenými víny, obě byla vynikající, s delším potenciálem k archivaci. Prvním byl Cabernet Sauvignon „Rüsselgrund“ 2013 z vinařství Wellanschitz v Burgenlandu, druhým pak Cuvée Reserve „Cablot“ 2013 (70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot) od Gagerů z Burgenlandu. Přednášku hodnotím celkově jako velmi zajímavou a poučnou, mně osobně byla většina poznatků známá, ale pro milovníky vín, kteří s rakouskými víny teprve začínají, to byl pěkný úvod k rakouským vínům a vinařům. Jen bych snad příště na začátek zařadila do degustace i rakouské sekty, jsou momentálně na vzestupu a hodně vinařů už je „umí“, dále by stála za úvahu i jedna skupina o méně typických odrůdách, třeba Roter Veltliner a Neuburg.

Po přednášce jsem se vydala přímo do výstavních prostor. Protože preferuji rakouská vína, tak jsem se rozhodla, že se budu věnovat jen jim. Veletrh byl opravdu hodně veliký a za pár hodin nešlo obejít moravské vinaře a další zahraniční účastníky. V partnerském časopise Wine&Degustation správně radili udělat si dopředu plán, které vinaře a stánky chcete navštívit. Rakouští vinaři měli společný stánek pod záštitou Österreichisch Wein Marketing, dále jich několik prezentovalo svá vína u stánku distribuční společnosti Vinovinovino a pár z nich mělo samostatný stánek. Při ochutnávkách bylo skvělé, že u každého stánku jste dostali novou skleničku, člověk tedy nemusel nosit jednu skleničku na všechny ochutnávky. Na ploše výstaviště bych ovšem uvítala odkládací stolky, kde by se člověk mohl osvěžit vodou a občerstvit pečivem. Úroveň jídla byla tristní, pár společností prezentovalo delikatesy, ale byla to spíše prezentace, nikoli možnost si nějaké kvalitní jídlo koupit. Očekávala bych pestrou nabídku sýrů, kanapek, chlebíčků, pečiva a dalších potravin vhodných k degustaci vína. Přece jen, ochutnávat víno na téměř lačný žaludek není úplně nejlepší.

Další dva negativní postřehy: první je tradiční kámen úrazu spousty akcí, a sice málo toalet a jejich mizerná kvalita. V Rakousku se s tímto problémem nesetkávám. Druhý poznatek- pravidla jsou zřejmě pro kočku, jak jinak si mám vysvětlit, že na akci, kde byla dopředu vyžadovaná registrace a věk více než 18 let, jsem potkala několik kočárků (mimochodem dost neskladná věc, zvlášť v uličkách výstaviště) a děti mladšího školního věku, které se v pokročilém odpoledni nudou povalovaly na koberci mezi stánky. Chápu, že i rodiče malých dětí chtějí degustovat, pak by ovšem bylo fajn si sehnat hlídání a nudící se děti na akci nebrat. Navíc pořadatelé mají být od toho, aby dbali na dodržování pravidel, když se tak neděje, pravidla nemusí vůbec být.

Celkově ale pozitivní dojmy z Wine Prague převládly, setkala jsem se se spoustou milých lidí, pořádně si pohovořila v mé milované němčině a ochutnala výborná vína ročníku 2015. Příští rok pojedu znovu, doufám jen, že pořadatelé vychytají těch pár negativ a třetí ročník se úrovní posune zase o něco blíž k rakouským akcím. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en