Žampiony jsou v jídelníčku takové moje stálice, nejraději je používám na přípravu krémové polévky. V obchodě vyvírejte spíše menší, zavřené hlavičky, které se neolupují na povrchu. Zde je recept:
Suroviny:
– 500 g bílých žampionů
– 1 středně velká šalotka
– 1 balení creme fraiche
– 2 lžíce másla
– 250 ml suchého bílého vína (ne příliš aromatické odrůdy)
– 150 ml zeleninového vývaru
– hrst sušené majoránky, sůl, černý pepř
– čerstvá majoránka na ozdobu
Postup:
Žampiony omyjeme, očistíme a zbavíme nožiček, které do polévky nepoužívám, ale můžeme je použít na zeleninovo-houbový vývar. Čtyři kloboučky si dáme stranou a zbytek nakrájíme na menší kostky, cibuli nakrájíme také na kostičky a společně zprudka opečeme na másle. Osolíme, opepříme a přidáme sušenou majoránku. Zalijeme vínem a vývarem, společně 15 minut povaříme, po té tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Přidáme creme fraiche (dvě lžíce si necháme na ozdobu) a důkladně rozmícháme, vaříme ještě 5 minut.
Zbývající kloboučky žampionů nakrájíme na plátky a na troše másla opečeme do zlatova. Polévku na talíři zdobíme těmito plátky, lžící creme fraiche a čerstvou majoránkou.
PS: Teď je sezóna medvědího česneku, vůbec se nebojte jím nahradit majoránku.