Dýňový quiche s gorgonzolou

Kombinace dýně a pikantního sýra gorgonzola je překvapivá, ale obě suroviny se k sobě velmi hodí. Quiche můžete jíst buď za tepla nebo za studena.

Těsto

– 125 g hladké mouky

– 75 g másla

– špetka soli

– 2 lžíce studené vody

Náplň

– 250 g dýně (oloupané)

– 1 lžíce olivového oleje

– 250 créme fraiche

– 175 g gorgonzoly

– 2 vajíčka

– 1 žloutek

– sůl, černý pepř

Postup

Suroviny na těsto zpracujeme na vále do hladkého těsta, zabalíme do potravinové folie a necháme zhruba hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravíme dýni – oloupeme ji, odstraníme semeníky se semeny, dužinu z dýně nakrájíme na kostky, dáme na pánev a dusíme do měkka na olivovém oleji, případně můžeme přilít trochu vody. Po změknutí ji posolíme, opepříme a přidáme polovinu créme fraiche.

Těsto vyválíme na tenký plát, přemístíme do předem vymazané formy (ideální je kulatá forma na quiche o průměru 26 cm) a dáme na chvíli do lednice. Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia, těsto propícháme vidličkou a vložíme na 10 min do trouby předpéct. Mezitím nakrájíme gorgonzolu na kostky cca 2 x 2 cm.

Připravíme si hmotu na zalití quiche: důkladně rozšleháme v míse dvě vejce, jeden žloutek, zbytek creme fraiche, sůl a pepř. Na předpečené těsto rovnoměrně rozmístíme dýňovou náplň, posypeme je nakrájenou gorgonzolou a zalijeme připravenou hmotou. Pečeme 35 minut při 190 stupních Celsia.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en