Quiche s kopřivami

Kopřivy použijte vždy čerstvě natrhané, v tuto roční dobu trhejte jejich vršky, které mají mladé a šťavnaté listy. Budete potřebovat formu na quiche o průměru 26 centimetrů. Pokud neseženete créme fraiche lze použít i tučnější zakysnou smetanu.

Suroviny

Těsto

– 175 g hladké mouky

– 80 g másla

– 1 vajíčko

– špetka soli

Náplň

– přiměřeně kopřiv (asi sedm hrstí)

– 3 vajíčka

– 200 ml smetany

– 3 lžíce créme fraiche

– 100 g aromatického sýra typu gruyére

– sůl

– černý pepř

– muškátový oříšek

Postup

Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále v hladkou hmotu, vytvarujeme do silnější placky, vložíme do sáčku a dáme do lednice na hodinu odpočinout. Kopřivy spaříme jednu až dvě minuty ve vroucí vodě, scedíme a na kuchyňské papírové utěrce necháme odkapat. Těsto vyválíme na rovnoměrný, zhruba půl centimetru vysoký plát a přeneseme ho do máslem vymazané formy. Dobře ho vtlačíme do okrajů a propícháme vidličkou. Připravíme si náplň tak, že důkladně vyšleháme všechny suroviny a ochutíme čerstvě namletým černým pepřem, muškátovým oříškem a solí. Na těsto naklademe nasekané kopřivy, postrouháme sýrem a zalijeme náplní. Pečeme dozlatova 15 až 20 minut v předehřáté troubě na 175 stupňů.

Podáváme teplé, ale vynikající je tento quiche i studený.

Doporučené víno: zvolila bych lehký, mladý a dobře vychlazený Sauvignon blanc z Nového světa.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en