Kopřivy použijte vždy čerstvě natrhané, v tuto roční dobu trhejte jejich vršky, které mají mladé a šťavnaté listy. Budete potřebovat formu na quiche o průměru 26 centimetrů. Pokud neseženete créme fraiche lze použít i tučnější zakysnou smetanu.
Suroviny
Těsto
– 175 g hladké mouky
– 80 g másla
– 1 vajíčko
– špetka soli
Náplň
– přiměřeně kopřiv (asi sedm hrstí)
– 3 vajíčka
– 200 ml smetany
– 3 lžíce créme fraiche
– 100 g aromatického sýra typu gruyére
– sůl
– černý pepř
– muškátový oříšek
Postup
Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále v hladkou hmotu, vytvarujeme do silnější placky, vložíme do sáčku a dáme do lednice na hodinu odpočinout. Kopřivy spaříme jednu až dvě minuty ve vroucí vodě, scedíme a na kuchyňské papírové utěrce necháme odkapat. Těsto vyválíme na rovnoměrný, zhruba půl centimetru vysoký plát a přeneseme ho do máslem vymazané formy. Dobře ho vtlačíme do okrajů a propícháme vidličkou. Připravíme si náplň tak, že důkladně vyšleháme všechny suroviny a ochutíme čerstvě namletým černým pepřem, muškátovým oříškem a solí. Na těsto naklademe nasekané kopřivy, postrouháme sýrem a zalijeme náplní. Pečeme dozlatova 15 až 20 minut v předehřáté troubě na 175 stupňů.
Podáváme teplé, ale vynikající je tento quiche i studený.
Doporučené víno: zvolila bych lehký, mladý a dobře vychlazený Sauvignon blanc z Nového světa.