Borůvky jsou vynikající letní ovoce, miluji je jen tak holé, ale nejlepší je z nich koláč s máslovou drobenkou, zde je recept. Těsto vám vystačí zhruba na jeden plech.
Suroviny
Koláč
– 250 g hladké mouky
– 45 g másla
– 125 ml mléka
– 30 g moučkového cukru
– 1 žloutek
– 15 g kvasnic
– špetka soli
– kůra z půlky citronu
– půlka vanilkového lusku
– 500 g borůvek
– máslo na vymazání plechu a potření krajů
Drobenka
– 40 g hladké mouky
– 30 g moučkového cukru
– 30 g másla
Postup
V míse smícháme mouku a cukr, přidáme kvasnice, špetku soli, citronovou kůru a zrníčka z půlky vanilkového lusku. V kastrolku rozpustíme máslo, přilijeme mléko, smícháme a vlijeme k ostatním surovinám. Nakonec ještě přidáme jeden žloutek a vše zpravujeme ve vláčné těsto, které dáme hodinu a půl kynout na teplé místo. Pokud máte pekárnu, přidejte suroviny do ní a zvolte program na přípravu kynutého těsta. Ingredience na drobenku dáme do mísy a důkladně je rukou zpracujeme do menších kousků, necháme v lednici, lépe pak drží tvar. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále, přendáme opatrně na máslem vymazaný plech a vytvarujeme okraje, pak je pomažeme rozpuštěným máslem. Borůvky rozmístíme rovnoměrně na celý povrch těsta a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 15-20 minut. Zlatavé okraje koláče opět potřeme máslem, vydrží tak dlouho vláčné. Koláč je vynikající se zakysanou smetanou nebo šlehačkou, dobrou chuť a létu zdar!