Vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky

Rohlíčky nesmí chybět v žádném případě, peču klasické podle Sandtnerové. Díky tomu, že v těstě není žloutek, tak jsou nádherně křehké a nemusí se nechat odležet. Má to ovšem i svou horší stránku, hůře se s nimi pracuje při tvarování. Ale nenechte se odradit, mají tak výbornou chuť, že se ta „piplačka“ vyplatí.

Suroviny

– 140 g hladké mouky

– 40 g moučkového cukru

– 55 g na jemno namletých vlašských ořechů

– 105 g másla

– kůra z půlky citronu

– zrníčka z půlky vanilkového lusku

– vanilkový cukr na posypání

Postup

Všechny suroviny důkladně zpracujeme v hladké těsto, necháme minimálně dvě hodiny odležet, ale lepší je s těstem pracovat až druhý den. Vytvarujeme klasické rohlíčky, pečeme nejlépe na pečícím papíře při 170 stupních v předehřáté troubě. Pečeme do růžova, zhruba 7-10 minut.

I hned po vyndání z trouby ještě za horka posypeme vanilkovým cukrem.

Kakaová „hroší“ kolečka

Náš tradiční rodinný recept, proto ten název. Je v něm kombinace chutí: kakao, vlašské ořechy plus pomeranč a čokoláda. Vše se dokonale snoubí, je to sice díky krému kalorická bomba, ale kdo by na Vánoce počítal kalorie.

Suroviny

Kolečka

– 200 g hladké mouky

– 70 g moučkového cukru

– 150 g másla

– 20 g kakaa

– 30 g na jemno namletých vlašských ořechů

– 1 žloutek

– zrníčka z půlky vanilky

Krém

– 1 žloutek

– 50 másla

– 30 g moučkového cukru

– kůra z půlky pomeranče

– trocha pomerančové šťávy a likéru Grand Marnier

Na ozdobu

– čokoládová poleva

– plátky mandlí

Postup

Suroviny na těsto důkladně zpracujeme do hladka, necháme odležet nejlépe přes noc. Po té vyválíme na tenký plát, ze kterého vykrájíme kolečka. Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 7-10 minut.

Tři až čtyři dny před konzumací slepíme krémem a zdobíme polevou. Nejdříve polovinu koleček potáhneme čokoládovou polevou, já ji dělám z čokolády Lindt 70% a trochy másla, smíchané ve vodní lázni. Na každé kolečko s polevou přijde plátek mandle. Pak spojíme krémem kolečka (vždy jedno s polevou a jedno bez), který se skládá z výše uvedených surovin vyšlehaných do hladka.

K oběma druhům cukroví se nejlépe hodí pomerančový likér Grand Marnier a to v jakémkoli množství. Jen pozor, je to návyková kombinace a hrozí, že budete péci mnohem častěji než jen na Vánoce.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en