Polévka z červené čočky

Polévky patří v zimě k mým oblíbeným jídlům, zasytí, zahřejí a navíc i výborně chutnají. Tedy mluvím o domácích polévkách, cosi sušeného v pytlíku nepovažuji za polévku, ale za zločin. Proč bych měla jíst něco, co vydrží v sáčku minimálně rok, když si mohu připravit časově nenáročnou verzi doma. Zde je recept na rychlou polévku z červené čočky. Ta má jednu velkou výhodu, že ji nemusíte předmáčet, ale rovnou ji za zhruba 15 až 20 minut uvaříte.

Suroviny

– 150 g červené čočky

– 1 střední červená cibule

– 2 lžičky curry

– 1 lžička mletého sušeného zázvoru

– 800 ml kuřecího vývaru (můžete použít i zeleninový)

– 100 ml smetany na vaření

– sůl

– 2 lžíce másla

– na ozdobu kysaná smetana, kešu oříšky, lístky koriandru

Postup

Cibuli nakrájíme na menší kostičky, spolu s čočkou opražíme na rozpáleném másle, přidáme curry a zázvor, dle chuti osolíme, ještě chvíli restujeme. Zalijeme vroucím vývarem a smetanou, dobře promícháme a vaříme zhruba 15-20 minut až čočka změkne. Polévku můžeme mít i hustší konzistence, když se čočka více rozvaří, záleží na vás, jak ji máte rádi. Já preferuji spíše napůl rozvařenou, to je zhruba 18 minut vaření. Na ozdobu si nasekáme kešu oříšky a opražíme je na másle. Polévku podáváme do předehřátých misek, ozdobíme lžící kysané smetany, praženými kešu oříšky, lístky koriandru a trochou curry. Invenci se meze nekladou, takže skvěle by k polévce šla i pražená slanina, trocha sušených chilli papriček nebo nasekaná nať jarní cibulky.

K polévce obvykle víno nepiji, ale pokud bych měla vybrat vhodnou kombinaci, tak indickou kuchyni díky její kořenitosti vždy dobře doprovodí intenzivnější, aromatičtější odrůdy. Jako vhodný doprovod se mi v tomto případě jeví nějaké středně těžké bílé víno odrůdy Chardonnay, třeba z oblasti jižního Štýrska, kde ho nazývají „Morillon“. Dobrou chuť a na zdraví!

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en