Quinoa s avokádem a mangem

Pokrmům z jedné misky se teď moderně říká „budha bowl“, prý podle pověsti, že Budha u sebe neustále nosil svou misku, do které mu lidi dávali jídlo. Vy si do té své můžete dát v podstatě cokoli, ale ideální je v jarních dnech začít jídelníček trochu odlehčovat, takže pro vás mám následující recept pro dvě osoby na skvělou kombinaci chutí z čerstvých surovin.

Suroviny:

– jeden hrnek quinoi (o objemu 200 ml)

– 1 avokádo

– 1 mango

– dvě hrsti kešu oříšků

– dvě lžíce olivového oleje

– šťáva z jednoho citronu

– 2 lžičky thajského curry

– špetka soli

– špetka sušeného chilli

– lžíce kokosového oleje

Postup:

Quinou uvaříme podle návodu, osobně mám nejraději její trojbarevnou kombinaci (v super kvalitě seženete třeba v DMku), pokud zbyde přebytečná voda, tak scedíme. V mističce rozmícháme olivový olej, citronovou šťávu, sůl a thajské curry. Quinou dáme do mísy, zalijeme zálivkou a přidáme na proužky nakrájené avokádo a mango (obojí ideálně perfektně zralé), dobře promícháme. V rendlíku rozpustíme kokosový olej, přidáme nadrcené kešu ořechy a zasypeme chilli, chvíli restujeme do zlatova.

Servírujeme v hlubokých miskách, navrch zdobíme oříšky, můžeme přidat lístky koriandru, medvědího česneku, thajské bazalky, ale i květy sedmikrásky, pampelišek a milovníci ryb mohou jídlo doladit i kousky tuňáka (buď kvalitní z konzervy, nebo i syrový čerstvý, zakapaný citronovou šťávou).

Doprovodné víno: na Facebooku Ladies&Wine jsem už inzerovala, že se k tomuhle jídlu výborně hodí rakouský Roter Vetliner, který jde dobře k pikantním chutím, chybu ale neuděláte ani s Chardonnay z Nového světa nebo s nějakým povedeným oranžovým, autentickým vínem z Moravy.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en