Kynutá těsta mám moc ráda, ale vždy jsem měla trochu respekt z jejich pečení. Pak jsem objevila kuchařku od vynikající Marie Janků-Sandtnerové, její recepty na koláče a buchty jsou prostě nepřekonatelné a vždy se mi podle ní dařilo upéct je skvěle.
Zde je můj nejoblíbenější recept na koláče s tvarohovou náplní, rozpis je zhruba na dvacet středně velkých koláčů.
Suroviny
Těsto na koláče
– 250 g hladké mouky
– 45 g másla
– 125 ml mléka
– 30 g moučkového cukru
– 1 žloutek
– 15 g kvasnic
– špetka soli
– kůra z půlky citronu
– půlka vanilkového lusku
Tvarohová nádivka
– 40 g másla
– 40 g moučkového cukru
– 250 g měkkého tučného tvarohu
– 2 vajíčka
– 30 g rozinek
– citronová kůra
– půlka vanilkového lusku
Postup
V míse smícháme mouku a cukr, přidáme kvasnice, špetku soli, citronovou kůru a zrníčka z půlky vanilkového lusku. V kastrolku rozpustíme máslo, přilijeme mléko, smícháme a vlijeme k ostatním surovinám. Nakonec ještě přidáme jeden žloutek, vše zpracujeme ve vláčné těsto, které dáme hodinu a půl kynout na teplé místo. Pokud máte pekárnu, přidejte suroviny do ní a zvolte program na přípravu kynutého těsta.
Tvarohovou nádivku připravíme tak, že nejdříve smícháme v míse máslo, cukr a žloutky. Přidáme tvaroh, citronovou kůru a zrníčka z půlky vanilkového lusku, důkladně promícháme. Přidáme rozinky (doporučuji je předem minimálně na hodinu naložit do rumu nebo do Grand Marnier) a vmícháme dotuha ušlehané bílky.
Na máslem pomazaný plech vytvarujeme koláče, jejich okraje pomažeme rozpuštěným máslem, naplníme nádivkou a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 15 až 20 minut.
I jako milovník vína musím uznat, že ke kynutým koláčům se nejvíce hodí čaj. Miluji směs „Sacher“ buď přímo z hotelu Sacher nebo z prodejny čajů „Schönbichler“, obojí ve Vídni. Takže hodně úspěchů při pečení, ať se vám koláče povedou.