Kulaté koláče s tvarohovou náplní

Kynutá těsta mám moc ráda, ale vždy jsem měla trochu respekt z jejich pečení. Pak jsem objevila kuchařku od vynikající Marie Janků-Sandtnerové, její recepty na koláče a buchty jsou prostě nepřekonatelné a vždy se mi podle ní dařilo upéct je skvěle.

Zde je můj nejoblíbenější recept na koláče s tvarohovou náplní, rozpis je zhruba na dvacet středně velkých koláčů.

Suroviny

Těsto na koláče

– 250 g hladké mouky

– 45 g másla

– 125 ml mléka

– 30 g moučkového cukru

– 1 žloutek

– 15 g kvasnic

– špetka soli

– kůra z půlky citronu

– půlka vanilkového lusku

Tvarohová nádivka

– 40 g másla

– 40 g moučkového cukru

– 250 g měkkého tučného tvarohu

– 2 vajíčka

– 30 g rozinek

– citronová kůra

– půlka vanilkového lusku

Postup

V míse smícháme mouku a cukr, přidáme kvasnice, špetku soli, citronovou kůru a zrníčka z půlky vanilkového lusku. V kastrolku rozpustíme máslo, přilijeme mléko, smícháme a vlijeme k ostatním surovinám. Nakonec ještě přidáme jeden žloutek, vše zpracujeme ve vláčné těsto, které dáme hodinu a půl kynout na teplé místo. Pokud máte pekárnu, přidejte suroviny do ní a zvolte program na přípravu kynutého těsta.

Tvarohovou nádivku připravíme tak, že nejdříve smícháme v míse máslo, cukr a žloutky. Přidáme tvaroh, citronovou kůru a zrníčka z půlky vanilkového lusku, důkladně promícháme. Přidáme rozinky (doporučuji je předem minimálně na hodinu naložit do rumu nebo do Grand Marnier) a vmícháme dotuha ušlehané bílky.

Na máslem pomazaný plech vytvarujeme koláče, jejich okraje pomažeme rozpuštěným máslem, naplníme nádivkou a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 15 až 20 minut.

I jako milovník vína musím uznat, že ke kynutým koláčům se nejvíce hodí čaj. Miluji směs „Sacher“ buď přímo z hotelu Sacher nebo z prodejny čajů „Schönbichler“, obojí ve Vídni. Takže hodně úspěchů při pečení, ať se vám koláče povedou.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en