Tuňákový tatarák

Tuňák patří k mým milovaným rybám, jeho tmavé maso si zaslouží příliš nemučit dlouhou tepelnou úpravou a jeho výhoda je, že si ho můžete dát i syrové jako případě tohoto receptu. Podmínkou je naprosto čerstvá ryba od ověřeného dodavatele. Zmraženému tuňákovi se raději vyhněte, tatarák bude nejlepší z čerstvého. Následující recept je pro dvě osoby, ale je tak vynikající, že bych toto množství snědla klidně i sama 🙂

Suroviny:

– 200 g čerstvého tuňáka

– 1 dobře zralé avokádo

– 10 g čerstvého zázvoru

– půl čerstvé citronové trávy

– 20 g černého sezamu

– 1 lžíce olivového oleje

– šťáva z půlky limetky

– bílý pepř, sůl

– lístky koriandru na ozdobu

Postup:

Tuňáka nakrájíme na menší kostky, přidáme k němu do mísy nakrájené avokádo, najemno nasekaný zázvor a citronovou trávu a sezam. Přilijeme olej a limetkovou šťávu, dobře promícháme. Dochutíme čerstvě tlučeným bílým pepřem a osolíme. Podáváme dozdobené lístky koriandru.

Tatarák skvěle doprovodí tělnatější bílé víno, třeba Chardonnay z Nového světa, ale zajímavý k němu může být i Zierfandel z Thermeregionu.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en