Třešňový koláč s drobenkou

Letos se třešní urodilo opravdu víc než dost, navíc kousek od domu máme jejich stromy a já mám ochotného manžela, takže mi moje oblíbené ovoce chodí osobně trhat (sama bych se při lezení na žebřík s vysokou pravděpodobností přizabila:). Neměla jsem ale už chuť na klasickou bublaninu, obecně mám radši moučníky, kde není tolik těsta, spíše více ovoce. Takže jsem nakombinovala oblíbený korpus z máslového těsta, třešně a drobenku. Dopadlo to výborně a koláč se u nás moc dlouho neohřál. Tady je recept.

Suroviny:

Těsto:

– 150 g hladké mouky

– 30 g moučkového cukru

– 80 g másla

– 1 žloutek

– půlka vanilkového lusku

– špetka soli

Náplň:

– 1 kg zralých třešní

– 3 lžíce škrobu (nejlépe nějakého bez vlastní chuti)

– 3 lžíce cukru

– kůra z jednoho citronu

Drobenka:

– 40 g hladké mouky

– 30 g moučkového cukru

– 30 g másla

Postup:

Suroviny na těsto zpracujeme na vále v hladkou hmotu a dáme do lednice na půl hodiny odpočinout. Všechny suroviny na drobenku smícháme v míse, konzistence je ideální až se začne hmota drobit. Koho nudí klasická drobenka, může přidat 30 g jemně mletých mandlí (pak ale dejte jen 30 g mouky), mandle se k třešním skvěle hodí, ale já jsem tentokrát dělala tradiční variantu. Drobenku dáme do lednice (pokud se nám zdá příliš rozměklá, tak klidně do mrazáku na pár minut).

Třešně odpeckujeme a ve větší míse smícháme s cukrem, škrobem a citronovou kůrou. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na tenký plát. Neděste se, když se při přenášení trhá, prostě ho spojte až ve formě. Formu využijete nejlépe dortovou o průměru 24 cm, předem vymazanou máslem, okraje vytvarujeme zhruba 4 cm vysoké. Okraje zajistíme srolovaným alobalem, aby v průběhu předpečení neklesly. Dno korpusu propícháme vidličkou. Pečeme zhruba 10-15 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Po vyndání necháme vychládnout, pak vsypeme třešně (pokud je na dně šťáva, kterou pustily, tak ji klidně vlijte také) a navrch posypeme rovnoměrně drobenkou. Pečeme ještě zhruba hodinu na 160 stupňů.

Pak už vás čekají už jen dva nelehké úkoly, vydržet až koláč zchladne a vybrat vhodné víno. S tím prvním vám moc nepomůžu, ale tip na víno mám: k třešním skvěle půjde intenzivnější rosé, třeba z Zweigeltu nebo ze Syrahu.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en