Vídeňské piškotové těsto je vylepšený klasický piškot, receptem jsem se inspirovala ve své oblíbené kuchařce Marie Stuberové. Oproti normálnímu těstu je toto mnohem vláčnější a méně suché. Ovoce můžete zvolit podle chuti, hodí se třešně, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, ale chybu neuděláte ani s kompotovanými meruňkami nebo s angreštem.
Suroviny:
– 6 vajec
– 75 g másla
– 150 g hladké mouky
– 100 g moučkového cukru
– 30 g škrobu
– kůra z jednoho citronu
– ovoce
Postup:
Oddělíme bílky od žloutků, bílky spolu s cukrem vyšleháme dotuha. Žloutky s citronovou kůrou vyšleháme do pěny. K bílkům přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a mouku se škrobem. Důkladně promícháme a vlijeme do formy vymazané máslem. Poklademe ovocem, já mám raději více ovoce, takže dávám opravdu hodně (u rybízu tipuji tak 200 g). Pečeme na 180 stupňů v předehřáté troubě asi 30 minut, až těsto na povrchu zezlátne a nebude se lepit ke špejli. Za horka posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychládnout.
Rozpis je na větší formu či plech, na menší obdélníkovou formu na obrázku mi stačil poloviční poměr surovin.
Doprovodné víno volte podle ovoce, pokud budete mít bobulovité plody hodí se rosé z Zweigeltu, ale třeba k meruňkám pěkně půjde osvěžující Gelber Muskateller nebo vzácný Weisser Traminer.