Bábovka s jablky, vlašskými ořechy a čokoládou

Za oknem stále ještě vládne zima a sychravo, navíc někteří z vás se po Vánocích vrhli na zdravější stravování, ale zároveň se nechtějí vzdát sladkého. Nabízím vám ideální recept na bábovku, který je zdravý a díky jablkům hezky vláčný.

Suroviny:

– 4 středně velká jablka

– 300 g polohrubé mouky (můžete nakombinovat i s hladkou špaldovou)

– 75 g jemně podrcených ovesných vloček

– 150 g vlašských ořechů

– 100 g hořké čokolády

– 75 g třtinového cukru

— 3 lžíce javorového sirupu

– půl balíčku prášku do pečiva

– 3 lžičky mleté skořice

– 4 vejce

– 50 g rozpuštěného másla

– jedno balení zakysané smetany (tučnost 20%)

Postup:

Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubším struhadle i se slupkou, necháme v míse chvíli odstát a po té slijeme přebytečnou tekutinu. Do mísy dáme přesátou mouku, drcené ovesné vločky, prášek do pečiva a skořici. Vyšleháme vejce s cukrem a javorovým sirupem, k nim přilijeme rozpuštěné máslo a přidáme mouku s dalšími ingrediencemi, přisypeme 100 g jemně pomletých vlašských ořechů a 50 g jemně nasekané čokolády. Promícháme a na závěr přidáme strouhaná jablka plus kysanou smetanu. Vlijeme do máslem vymazané formy, nejlépe vysypané polohrubou moukou a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů, po té stáhneme ihned na 180 stupňů a pečeme zhruba 50 minut.

Vyjmeme z trouby, zhruba 5-10 minut necháme ve formě a po té vyklopíme. Po zaschnutí povrchu polijeme zbytkem rozpuštěné čokolády a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

Skvěle ladí se zemitějšími druhy čajů (například žlutý čaj Yellow Sun), ale chybu neuděláte ani se skleničkou desertního vína odrůdy Traminer.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en