Po dlouhé době je tu zase recept, skolila mě chřipka, tak jsem si říkala, že se v rekonvalescenci pustím do něčeho jednoduššího. Ale pořád jsem nevěděla, zda mám chuť na jablka nebo ořechy v karamelu, tak jsem je zkombinovala a výsledek si můžete upéct i vy doma.
Suroviny
Na těsto
- 300 g hladké špaldové mouky
- 200 ml olivového oleje
- 150 g třtinového cukru
- 5 středních jablek
- 100 g tmavé čokolády
- 3 vajíčka
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ vanilkového lusku
- 1 lžička mleté skořice
Na ořechy ve slaném karamelu
- 50 g vlašských ořechů
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce třtinového cukru
- trocha vločkové soli
Postup
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na menší kostičky. Čokoládu nasekáme na menší kousky. V míse vyšleháme vejce s cukrem, přilijeme olej a přisypeme sypké suroviny. Důkladně promícháme a přidáme jablka i čokoládu, opět promícháme. Těsto vlijeme do kulaté dortové formy, kterou jsme si vespod vyložili pečícím papírem.
Velmi se mi osvědčila tahle z Bonami. Konečně forma, ze které vůbec nevytéká těsto, ani želatinové náplně.


Ořechy nasekáme nahrubo, v míse je promícháme s cukrem, olejem a solí. Směsí posypeme vrch koláče a dáme péci do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme zhruba 50 až 60 minut, testujeme špejlí – nesmí se na ní lepit těsto. Necháme vychládnout, poté vyklopíme z formy.
Tak ať se Vám koláč povede, a kdo si k němu nalije sklenku desertního Tramineru, neudělá chybu .