Jablečný koláč s ořechy ve slaném karamelu

Po dlouhé době je tu zase recept, skolila mě chřipka, tak jsem si říkala, že se v rekonvalescenci pustím do něčeho jednoduššího. Ale pořád jsem nevěděla, zda mám chuť na jablka nebo ořechy v karamelu, tak jsem je zkombinovala a výsledek si můžete upéct i vy doma.

Suroviny

Na těsto

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 200 ml olivového oleje
  • 150 g třtinového cukru
  • 5 středních jablek
  • 100 g tmavé čokolády
  • 3 vajíčka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ vanilkového lusku
  • 1 lžička mleté skořice

Na ořechy ve slaném karamelu

  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • trocha vločkové soli

Postup

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na menší kostičky. Čokoládu nasekáme na menší kousky. V míse vyšleháme vejce s cukrem, přilijeme olej a přisypeme sypké suroviny. Důkladně promícháme a přidáme jablka i čokoládu, opět promícháme. Těsto vlijeme do kulaté dortové formy, kterou jsme si vespod vyložili pečícím papírem.

Velmi se mi osvědčila tahle z Bonami. Konečně forma, ze které vůbec nevytéká těsto, ani želatinové náplně.

Ořechy nasekáme nahrubo, v míse je promícháme s cukrem, olejem a solí. Směsí posypeme vrch koláče a dáme péci do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme zhruba 50 až 60 minut, testujeme špejlí – nesmí se na ní lepit těsto. Necháme vychládnout, poté vyklopíme z formy.

Tak ať se Vám koláč povede, a kdo si k němu nalije sklenku desertního Tramineru, neudělá chybu .

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en