Skvělý moučník pro milovníky jablek a oříšků. Následující rozpis je pro pět až sedm osob, podle toho kolik kousků štrúdlu kdo zvládne. Ale ujišťuji Vás, že určitě nezbude. Nezapomeňte, že výsledek nejvíce záleží nejen na kvalitě jablek a vlašských ořechů, ale také na vanilkovém cukru, nepoužívejte nikdy cukr se syntetickou vanilkou. Doporučuji doma vyrobit vlastní vanilkový cukr tak, že do cukřenky dáte dva lusky vanilky a zasypete moučkovým cukrem.
Suroviny
Těsto
– 300 g hladké mouky
– 70 g moučkového cukru
– 150 g másla
– 60 ml plnotučného mléka
– 2 žloutky
– na špičku nože kypřícího prášku
– šťáva a kúra z půlky citrónu
Jablečná náplň
– 500 g křehkých jablek (nejlépe kyselejší)
– 50 g vanilkového cukru
– 30 g strouhanky
– 10 g másla na usmažení strouhanky
– 30 g vlašských ořechů
– 3 lžičky mleté skořice
Postup
Na vále vytvoříme do mouky důlek, do kterého vlijeme v mléce rozšlehané žloutky, přidáme cukr, nasekané máslo, citronovou kúru, šťávu a kypřící prášek. Vše zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do potravinářské folie a dáme do chladničky ztuhnout asi na 45 minut. Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme jablka a nakrájíme je na tenké plátky (jablka nestrouháme, pustí příliš šťávy a štrúdl je blátivý). Plátky jablek promícháme se skořicí, přidáme nasekané vlašské ořechy a na másle osmaženou strouhanku s vanilkovým cukrem. V případě, že jsme nepoužili příliš kyselou odrůdu jablek, pokapeme citronovou šťávou.
Těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a rozkrojíme na dvě půlky. Jednu půlku poklademe náplní a přikryjeme druhou půlkou těsta, přičemž dbáme na to, abychom dobře spojili okraje štrúdlu. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů zhruba 30 minut do růžova.
Podáváme s čerstvou šlehačkou. Ideální vinný doprovod – milovníci sladších vín mohou zvolit ledová nebo slámová vína, ale dovedu si představit i suchý Gelber Muskateller nebo Traminer.