Tenhle recept jsem včera připravila jako variaci na známý quiche, ale využila jsem v něm hodně zdravých a čerstvých surovin, které právě sezóna nabízí. S receptem si pospěšte, dokud ještě roste medvědí česnek, nicméně ani po konci jeho sezóny nemusíte smutnit, stačí si trochu pohrát s fantazií a do koláče dát jiné bylinky, které budou zrovna v rozpuku.
Suroviny
Těsto:
- 180 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
- 90 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 1–2 lžíce vody
Náplň:
- 250 g creme fraiche
- 3 vejce
- 200 g mladého hrášku
- dvě hrsti květů medvědího česneku
- dvě hrsti listů medvědího česneku
- hrst sedmikrásek
- 100 g čerstvého sýra (tužší konzistence, můžete zvolit kravský, kozí nebo i ovčí)
- 50 g parmazánu
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup
Všechny suroviny na těsto zpracujeme v hladkou hmotu, v robotu by se neměla lepit ke stěnám. Vyválíme na tenkou placku a přendáme do máslem vymazané kulaté formy, okraje zdvihneme a zarovnáme na úroveň hrany formy. Propícháme dno vidličkou a z alobalu si vytvoříme ruličky, kterými vyložíme boky formy, aby okraje nesjely při předpečení dolů. Pečeme cca 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 190 stupňů.
Mezitím vyšlehejte vejce s creme fraiche, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek, nasekané bylinky, hrášek a na kostičky nakrájený sýr. Dobře promíchejte a vše přelijte do formy na předpečené těsto a hustě postrouhejte parmazánem. Pečeme zhruba 20 až 25 minut do zlatova na 180 stupňů.
A doprovodné víno? Ideálně mladé lehké, třeba rakouský Grüner Veltliner nebo Vinho Verde z Portugalska.