Kynutá bábovka

Recept na bábovku z kynutého těsta podle tradičního receptu vídeňského hotelu Sacher. Budete potřebovat středně velkou bábovkovou formu a určitě použijte čerstvé kvasnice, nikoli sušené, ty čerstvé zajistí mnohem lepší vykynutí těsta.

Suroviny

Předtěsto

– 110 ml vlažného mléka

– 75 g hladké mouky

– 30 g moučkového cukru

– půl balíčku kvasnic

Těsto

– 40 g rozinek

– 30 ml rumu

– 1 vajíčko

– 3 žloutky

– 175 g hladké mouky

– 125 g měkkého másla

– 50 g moučkového cukru

– půlka vanilkového lusku

– máslo na vymazání formy

Postup

Den dopředu naložíme rozinky do rumu, krásně změknou a nasáknou. Připravíme si „předtěsto“ (v němčině „Vorteig“ neboli „Dampfl“), do mléka přidáme kvasnice, cukr a mouku. Důkladně vyšleháme v hladké těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě asi půl hodiny kynout. Pak přidáme všechny další suroviny kromě rozinek, deset minut hněteme, přisypeme rozinky a hněteme dalších deset minut, dokud není těsto vláčné. Na teplém místě necháme kynout půl hodiny, přendáme do máslem vymazané formy a opět dáme vykynout tak dlouho, až těsto zvětší objem do dvou třetin formy. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů zhruba 25-30 minut. 

Bábovku po vychladnutí vyklopíme, posypeme vanilkovým cukrem. Ideální k čaji, ale i k fortifikovaným a desertním vínům. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en