V minulém článku o Mallorce jsem Vám dala několik tipů, kam se můžete vydat na dobré jídlo a pití, tentokrát se blíže zaměřím na typickou mallorskou kuchyni, místní vína a vinaře.
Mallorská gastronomie je nejvíce ovlivněna blízkým Španělskem, ale projevují se v ní také arabské a italské vlivy. Klimatické podmínky zajišťují perfektně zralé ovoce a zeleninu, které tvoří spolu s rybami a mořskými plody, vepřovým a jehněčím masem základ zdejší kuchyně. Jako předkrm si můžete objednat tradiční „tapas“ nebo „racions“, jedná se o různé chuťovky, například několik druhů oliv plněných i neplněných, grilované a nakládané ryby, skvělá sušená šunka, sobrassada, sýry z kravského, kozího a ovčího mléka a spousta dalších dobrot. V letních měsících Vás skvěle ochladí studená rajčatová polévka „gaspacho“, v zimě naopak můžete dát přednost hustým polévkám „sopas mallorquinas“, často podávaných v tradičních kameninových hnědých hrncích „greixonera“. Tyto nádoby jsou mimo jiné vhodné i na zapékání různé zeleniny a masa, neboť udrží teplotu po dlouhou dobu. Hlavní chod tvoří různě upravené ryby a mořské plody, specialitou je „calleta de llagosta“, polévka z langust a mušlí. Můžete si dát také „arros brut“ neboli „špinavou rýži“, což je směs rýže a různých druhů masa. Milovníci vnitřností budou nadšení z pokrmu „frito mallorquino“, který se skládá z vepřových vnitřností, zeleniny a brambor. Kdo má rád spíše zeleninové hlavní chody, ten si může vybrat „tumbet“, tedy zeleninové jídlo z paprik, cuket a lilků v rajčatové omáčce. Z dezertů a moučníků vyzkoušejte typický, šnekovitě zatočený moučník z kynutého těsta „ensaimadas“ nebo smažené koblížky z bramborového těsta „bunyols“. Mallorská gastronomie mě nadchla čerstvostí a rozmanitostí surovin, na druhou stranu je spousta pokrmů fritovaných a těžkých, a v restauracích s tradiční mallorskou kuchyní si přijdou na své zejména ti, kteří mají rádi velké porce. V restauracích se zahraniční kuchyní jsou porce většinou menší.
Jídlo by bylo jen poloviční slastí bez vína, ráda zkouším místní vína, a nejinak tomu bylo na Mallorce., kde je víno tradičním nápojem. V současné době se pěstuje na ploše téměř 2 400 hektarů a roční produkce je zhruba 45 tisíc hektolitrů. Existují zde dvě oblasti pyšnící se ochranou značkou D.O. (Denominació d’origen): Binissalem a Pla i Llevant. V oblasti Binissalem najdete vína bílá, červená, ale i růžová. Do kategorie D.O. zde spadá tradiční mallorská odrůda Manto Negro, z níž se vyrábí červená vína a pro výrobu bílých vín je to odrůda Moll. V Pla i Llevant se pěstují modré odrůdy Callet, Fogoneu, Tempranillo, Manto Negro, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Pinot Noir, z bílých pak Chardonnay, Moll, Macabeo, Parellada a Moscatel. Vína mají díky teplému klima výraznější charakter, jsou plná a těžší, vhodná k delší archivaci, zejména pak červená. Mallorští vinaři umí však vyrobit i zajímavá, lehčí bílá vína vhodná k okamžité konzumaci.
Zde je pár tipů na mallorské vinaře, jejichž víno se vyplatí ochutnat a případně navštívit jejich vinařství.
Miquel Oliver: Perfektní bílý Moscatel, lehce pitelné víno v horkých mallorských večerech a skvělý doprovod k rybám a mořským plodům. Ochutnejte také jeho lehce barikové Chardonnay. Mladý a talentovaný vinař, kterého najdete blízko Manacoru.
Miquel Gelabert: vynikající červená a bílá vína, za pozornost stojí například „Cuvée Golos“, což je směska Rieslingu a Moscatelu. Vinařství najdete v Manacoru.
Ánima Negra: Jedno z nejvýznamnějších vinařství na Mallorce, konkrétně ve Felanitx. známá červená cuvée „Án“ nebo „Son Negre“ pravidelně dosahují vynikajícího hodnocení a nezadají si s kvalitními víny z kontinentální části Španělska nebo z Francie.
Bodegas 4Kilos: Originální vinařství, které založil enolog, původně z Ánima Negra, Francesc Grimmalt spolu se Sergiem Caballerem. Zajímavé snoubení původních a moderních odrůd. Vinařství se nachází poblíž města Felanitx.
Biniagual: Zajímavá vína z oblasti Binissalem, směs modrých odrůd „St. Gall“ s převahou Manto Negro je příjemná, intenzivní a po přiměřené archivaci sametově hebká. Moc dobré je i bílé cuvée „Blanc Verán“, lehce pitelné a svěží.