Plněné lilky

Lehký, ale výživný pokrm, jehož příprava nezabere příliš času. Až budete vybírat lilek, lehce ho zmáčkněte, nesmí jít promáčknout, slupka se musí být pružná, pevná a lesklá. Vyhněte se kusům, které mají hnědé fleky nebo jsou zcela měkké. Následující rozpis je pro čtyři osoby.

Suroviny

– 2 střední lilky

– 2 menší šalotky

– 150 g bulguru

– 250 g mletého masa- nejlépe jehněčí nebo směs vepřového a hovězího

– olivový olej

– máslo

– sůl

– zelený pepř

– koření masala

– zakysaná smetana

– máta

Postup

Z lilků vydlabeme lžící dužinu tak, aby zůstala slupka a asi 1 až 1,5 centimetru tlustá dužina kolem. Zapékací misku vymažeme olejem, slupky lilku také pomažeme olivovým olejem a dáme do zapékací misky. Aby byl lilek měkký, předpečeme ho v předehřáté troubě na 120 stupňů asi 40 minut. Mezitím uvaříme bulgur podle návodu. Nasekáme na jemno šalotku, dužinu z lilků a společně opečeme na másle s olivovým olejem. V míse smícháme tuto směs šalotky a lilků s bulgurem a mletým masem. Okořeníme masalou dle chuti a osolíme. Vyjmeme z trouby lilky, vysušíme jejich vnitřek papírovou utěrkou a naplníme je masovou směsí. Dáme péct na 40 minut na 160 stupňů. Servírujeme s mátovou zakysanou smetanou, kterou si připravíme tak, že do zakysané smetany vmícháme na drobno nasekané lístky máty, osolíme a opepříme.

Doporučuji k tomuto pokrmu vyzkoušet rosé mladších ročníků například z Weinviertlu nebo z Kamptalu. Svěží a zároveň plnější chuť růžového vína skvěle doprovodí mírně pikantní chuť masové směsi s mátovým dipem.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.