Recenze restaurace: Schlosskeller Mailberg

Je v něm i velmi příjemný hotel, takže návštěvu restaurace můžete spojit s přenocováním. Restauraci provozuje mladý pár, Verena Schneider poskytuje veškerý servis v restauraci, zatímco její partner Christoph Schüller vládne kuchyni. V případě příznivého počasí si můžete první skleničku domovského sektu Malteser Brut dát na venkovní terase přímo na impozantním zámeckém nádvoří, což jsme učinili i při naší poslední návštěvě. Pak už nás čekal rezervovaný stůl ve sklepním prostoru, který však není nějakým zapadlým tmavým místem, jde o veliký prostor s vysokými stropy, takže nepůsobí nikterak tísnivým dojmem. Uprostřed trůní obrovský lis na víno, pochopitelně už jen jako dekorace a celá restaurace je účelně vybavena světlejším sedacím nábytkem. U stolu vás vítají bílé ubrusy a ubrousky spolu s příbory a luxusními tenkostěnnými sklencemi Zalto. Oceníte též, že v restauraci vás nebude rušit žádné hlasitě vyhrávající řvoucí rádio či jiné rušivé zvuky.

A teď k jídelnímu lístku: vybrat si buď můžete ze stálé nabídky „A la carte“, která je pravidelně obměňovaná podle sezóny nebo se můžete nechat překvapit vícechodovým menu, které pro Vás kuchař sestavuje každý den nově podle nákupu čerstvých surovin. Na výběr máte od čtyřchodového po dvanáctichodové menu, velikost porcí je vždy volena tak, abyste odcházeli sytí a nikoli přejedení. K jednotlivým pokrmům si můžete zvolit i vinný doprovod, vždy po sklence ke každému chodu. My jsme pro tentokrát zvolili jedno menu o devíti chodech a jedno o dvanácti, vína jsme si vybrali z dobře zaplněné vinné karty, sestavené především z vín místních vinařů z „Mailberg Valley“. Během vybírání můžete utišit hlad a nedočkavost domácím pečivem, tradičně skvělým máslem a domácím škvarkovým sádlem.

Začínáme pozdravem z kuchyně, v tomto případě plátkem uzeného lososa s jogurtovo-celerovou omáčkou. Lososa udil sám mistr kuchař, z řapíkatého celeru použil jemné vrchní lístky, což vytvářelo spolu s jemnou kouřovou chutí lososa velice příjemný počáteční zážitek. K prvním chodům jsem vybrala svěží a zároveň tělnatý Riesling Reserve 2013 od Josefa Zense z Mailbergu, který skvěle doprovodil první tři chody, a sice pralinky z kuřecích jater se salátem ochuceným arašídovým olejem, dále čerstvý ovčí sýr ochucený hořčičnými semínky s plátkem pastrami a neméně zajímavý osmažený plátek z houby vatovce na hnízdě tenkých špaget dochucených bylinkami.

Plejáda chutí následovala v podobě silného srnčího consommé, servírovaného s čerstvou malinou, vynikající nápad! Další chody doprovázelo voňavější Chardonnay 2012 z vinic Malteser Ritterordnen. V devítichodovém menu následoval hřib na másle s raviolkou plněnou houbami, dále mušle svatého Jakuba na červené a žluté řepě a plátky mořského vlka na rizotu s červenou řepou. Vinný doprovod k plátkům srnčí svíčkové s jeřabinovým želé a knedlíkem obstaralo cuvée Hundschupfen Rot 2011 od Hörmanna z Mailbergu, skvostná kombinace Blaufränkisch, Merlotu a Cabernetu Sauvignon.

Jako poslední chod byl servírován desert – tvarohové soufflé s malinovým přelivem a vanilkovou zmrzlinou z ovčího mléka. Na závěr už jen sklenka sektu a kuchařem vlastnoručně podepsaný jídelní lístek na památku.

Všechna jídla byla skvěle chuťově vyvážená, jen u vatovce jsem měla pocit, že by mu slušelo méně koření, aby vynikla víc jeho velmi jemná přirozená chuť. Ale jinak jsme neměli k výběru koření a bylinek naprosto žádné výhrady. Kuchař Christoph Schüller je proslavený tím, že připravuje svá jídla čerstvá, nemučí suroviny ve fritovacím hrnci ani příliš dlouhým pečením či smažením. Navíc vytváří neotřelé kombinace chutí. Vinný doprovod byl doporučen také velmi vhodně a obsluha byla celkově svižná a profesionální. Velmi pozitivně hodnotím i poměr ceny a kvality.

Restauraci „Schlosskeller Mailberg“ mohu tedy jen doporučit, určitě budete mít zajímavý gastronomický zážitek, oblíbíte si vynikající místní vína a budete se sem stejně jako my rádi vracet.

PS: Restauraci také velmi chválím za přístup k psímu doprovodu, můžete totiž dovnitř i se svým čtyřnohým přítelem a budete velmi vítáni. Majitelé jsou milovníci psů a na jejich přístupu k nim je to znát. Pokaždé zde bdivuji nejen jejich vlastní psy, ale i vychované psy ostatních hostů, kteří nejen že pranic neruší, ale přispívají k celkové pohodové atmosféře.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en