Štrůdl z tvarohového listového těsta

Jablka se letos opravdu urodila hojně, takže každý recept, jak je zpracovat se hodí. Navíc tohle těsto využijete nejen na štrůdl, ale hodí se i na další úpravy, na konci najdete tipy, co s ním můžete ještě vymyslet.

Suroviny:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 g nízkotučného okapaného tvarohu
  • půl lžičky soli

Náplň:

  • 700 g vypeckovaných, oloupaných a na plátky nakrájených jablek
  • 3 lžíce strouhanky
  • 30 g másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce skořice
  • kůra z 1 citronu
  • dle chuti nasekané ořechy nebo rozinky máčené v rumu

Těsto si připravíme nejlépe den dopředu, všechny suroviny zpracujeme na vále za studena (takže tentokrát nepoužijeme kuchyňský robot, suroviny zahřeje svým hnětením a pro tento recept je to nevhodné), vypracujeme hladké těsto a velký obdélník přeložíme tak, aby na sobě byly čtyři vrstvy. Zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky.

Druhý den strouhanku opražíme na másle a smícháme všechny suroviny na náplň. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a rozválíme na velký obdélník, čím tenčí, tím lepší, náplň rozmístíme pravidelně po jeho povrchu a stočíme do štrůdlu. Na krajích obdélníku si nechte vždycky tak 2 cm prostor, ať vám jde lépe štrůdl zavřít. Přendáme na plech s pečícím papírem, propícháme povrch těsta vidličkou, aby lépe unikala párá a dáme celý plech se štrůdly do lednice na 20 minut.

Mezitím si rozehřejeme troubu na 220 stupňů, vložíme do ní plech a pečeme 30 minut do zlatova. Ihned po vyndání posypeme vanilkovým cukrem. Podáváme po vychladnutí.

A teď tipy, co se dá dělat s tím skvělým těstem, samozřejmě střídat náplně, doporučuji makovou, švestkovo-tvarohovou nebo třešňovou. Můžete zkusit i slanou verzi, takže aktuálně třeba dýni se sýrem. Těsto je skvělé i na slané tyčinky s kmínem, stačí jen vyválet na tlustší plát, nakrájet tyčinky a upéct. Můžete ho ale i použít na slaný koláč, stačí natáhnout v tlustší vrstvě na plech a obložit třeba houbami, sýrem, šunkou, zeleninou, prostě čím si vyberete.

Doprovodné víno vybírejte podle náplně, k jablečné se hodí středně těžké růžové, třeba z Zweigeltu.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en