Restauraci „Zum Kaiser von Österreich“ na Obilném trhu v historickém centru Kremže jsem navštívila na jaře v rámci slavnostního oběda Weinakademie Österreich. Již tehdy mě velmi zaujala, proto jsem se rozhodla, že ji při podzimním pobytu v Kremstalu musíme navštívit znovu a důkladně si vychutnat zdejší pokrmy, vína i celkovou atmosféru.
Restaurace se nachází v přízemí barokního domu ze 17. století přímo naproti Mariánskému sloupu. Pohodlně zaparkujete buď na Körnermarkt, nebo na vedlejším Pfarplatz. Otevírací doba je od úterý do soboty vždy od 18 hodin, ale na Vaše přání a při více hostech Vám ochotně zajistí oběd nebo večeři i ve zbývající dny. V kuchyni rodinného podniku vládne talentovaný kuchař Hermann Haidinger, který působil mimo jiné ve známé mnichovské restauraci Tantris nebo v michelinské restauraci Landhaus Bacher v Mautern. Skvělou obsluhu včetně vynikající znalosti vína zajišťuje jeho paní Silvia.
Intimně domácí atmosféra na Vás dýchne hned po příchodu, prostor restaurace není nikterak veliký, ale je vkusně zařízený lavicemi a sedacím nábytkem ze světlého dřeva, stoly jsou prostřeny bělostným ubrusem a jídelní servis je na stole založen přímo ukázkově. Ihned po příchodu nám byl nabídnut sekt od Steiningera z Langenlois, má volba padla na skvěle vychlazenou skleničku sektu z odrůdy Gelber Muskateller. Elegantní sklenice Zalto Denk Art požitek ze správně servírovaného moku ještě umocňujr. Jídelní lístek je sestaven z čerstvých surovin s ohledem na podzimní sezónu, zvolili jsme si tedy čtyřchodové menu. Když nám paní Silvia naservírovala vynikající domácí pečivo a k němu různé pomazánky a škvarkové sádlo, bylo jasné, že jsme v těch nejlepších rukou. Coby pozdrav z kuchyně dorazila pěna z uzeného lososa na perníkovém chlebu ozdobená zelenými mořskými řasami. Vyvážená kombinace chutí, která nás navnadila na další chody. Jako první jsem si vybrala terinu z husích jater s kdoulí a brusinkami servírovanou s máslovou brioškou, dále domácí nudle s telecím brzlíkem, hlavní chod srnčí hřbet s červeným zelím a bramborovými knedlíčky obalenými v pražených dýňových semínkách a jako desert čokoládovou pěnu s pomeranči naloženými v Grand Marnier. Všechna jídla byla chuťově velmi vyvážená, kombinace surovin k sobě mimořádně ladily a teplé pokrmy byly správně servírovány na nahřátých talířích. Vinný doprovod obstaral Grüner Veltliner Rameln 2013 od Proidla ze Senftenbergu a následně sklenička červeného Cuvée Sacra 2011 od Docknera. Vinný lístek určitě stojí za pozornost, oceňuji, že jsou v něm skvěle vybraní vinaři a vína ze všech rakouských oblastí. Jako velmi pozitivní vnímám také to, že ceny vína i pokrmů nejsou nijak předražené, ale zcela odpovídají nabízené kvalitě.
Restauraci „Zum Kaiser von Österreich“ Vám mohu vřele doporučit, zpracování jednotlivých chodů bylo na jedničku s hvězdičkou, na pokrmech je vidět, že práce šéfkuchaře velmi baví a dělá ji s láskou, zrovna tak jeho paní obsluhuje hosty profesionálně, ale zároveň přátelsky. To vše přispělo k našemu perfektnímu gastronomickému zážitku a do této restaurace se jistě budeme velice rádi vracet.