Nachází se v centru Vídně na stejnojmenném náměstí nedaleko Svatoštěpánského dómu a vévodí mu socha vynálezce knihtisku Johannese Gutenberga. Restaurace je umístěna v nádherně opraveném „Regensburger Hofu“, jehož základy pocházejí sice již ze 14. století, ale v roce 1897 byl téměř znovu vystavěn jako překladiště zboží pro obchodníky z německého Regensburgu, kteří zde byli též ubytováni. Nový život budově vdechla až rodina Figlmüllerova, která zrekonstruovala vnější i vnitřní prostory, aby v přízemí a prvním patře otevřela výše zmíněnou restauraci „Lugeck“. Figlmüller je ve Vídni pojem, mají již dvě restaurace v centru, kde se podává nejen typický vídeňský řízek, ale vládne tam i nefalšovaná atmosféra tradičního „Wirtshausu“.
Restaurace je moderně vybavená, v přízemí je prostorný bar s nábytkem z tmavého dřeva, první patro disponuje světlým nábytkem a jednotlivé stoly oddělují prolamované dřevěné stěny, takže máte při jídle dostatek soukromí. Nádherně řešená jsou velká okna, která nejen zajišťují dostatek světla, ale také vybízí k výhledu na Hoher Markt. Co se týká nabídky, chce „Lugeck“ podávat především jídla tradiční rakouské kuchyně, a to v té nejvyšší kvalitě. Na jídelníčku tedy najdete již zmíněný telecí řízek, Tafelspitz, Kaisergulasch nebo Backhendl, zároveň se ale můžete těšit i na sezónní speciality, což byl v době naší návštěvy chřest na několik způsobů.
Jako předkrm jsem zvolila marinované ráčky s chřestem a salátem, vše bylo skvěle ochucené, k tomu domácí chléb a „Hauswein“ – Grüner Veltliner DAC 2014 z Kamptalu. Coby hlavní chod jsem si vybrala tradiční „Himmel auf Erden“, tedy opečený kousek krvavého jelítka na plátku jablka odrůdy Boskoop, doplněné bramborovou kaší. Název nelže, opravdu se jedná o kombinaci, z níž máte pocit, že nebe je na zemi. Další sklenka vynikajícího veltlínu následovala, svěží a lehké víno je k obědu ideální.
Vinná karta potěší všechny milovníky rakouských vín, sommeliérka Fiona Figlmüllerová vybrala vína ze všech rakouských oblastí a doplnila je pár zástupci z Istrie a Slovinska. Na své si přijdou i milovníci piva, nabízí zde speciality z menších rakouských pivovarů a každé tři měsíce nějakou pivní novinku. Jako moučníky nabízejí tradiční rakouský štrúdl nebo makové knedlíčky, ale mají i lahodný domácí čokoládový koláč se smetanovou zmrzlinou.
Restaurace „Lugeck“ má opravdu všechny předpoklady stát se úspěšnou a hojně navštěvovanou, nachází se na dobré poloze v centru města, má dobře zvolený jídelníček a vyváženou vinnou i pivní kartu, obsluha je milá, rychlá a nevtíravá.
Mohu tedy s klidným svědomím a s radostí tuto restauraci doporučit k návštěvě a třeba se zde někdy u tradičního „Wiener Schnitzel“ potkáme.