Weingut Bernhard, Weissenkirchen

Už při naší jarní návštěvě Wachau jsem v rámci Wachauer Weinfühling zaregistrovala pro mě nového vinaře Bernharda ve Weissenkirchen. Moc mi zachutnal jeho Grüner Veltliner a Riesling v kategorii Federspiel, ale i pro Wachau nezvyklá odrůda Weissburgunder v kategorii Smaragd. Lehčí Grüner Veltliner se vyznačoval lehce pikantní, minerální dochutí, moje milovaná odrůda Riesling měla příjemnou kyselinku a Weissburgunder vynikala svým intenzivním tělem a plností. Navíc jsem zjistila, že rodina Bernhard poskytuje i ubytování v nově zrekonstruovaném domě vedle vinařství. Při poslední návštěvě Wachau jsme to vyzkoušeli a byli jsme moc spokojení, ubytování má skvělý poměr ceny a kvality, navíc večer si můžete sednout s vychlazeným vínem na zahradu a kochat se výhledem na Dunaj. Ráno vám milá paní Heidi Bernhard připraví skvělou snídani z místních surovin a přes den můžete objevovat krásy vinařské oblasti a zdejší památky, obojího je v blízkém okolí více než dost.

Než se vydáte k Bernhardům na nákup vína nebo výlet spojíte i s příjemným noclehem, přečtěte si zajímavé odpovědi Herberta Bernharda v následujícím rozhovoru.

Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?

Pocházím ze staré vinařské rodiny z Wachau, v roce 1987 jsem převzal naše vinařství po svém otci. Mezitím jsme rozšířili plochu vinic z 3,5 hektaru na 6 hektarů. Studoval jsem na vinařské a sadařské škole v Krems, kterou jsem zakončil zkouškami v oboru vinohradnictví a vinařství.

Co Vás na vinařství baví?

Nejvíce mě baví různorodá, často se měnící práce a příroda, i se všemi svými krásami a rozmary. Střídající se roční období a různá vývojová stadia vinné révy a hroznů jsou nesmírně zajímavá a navíc je to opravdová výzva. Když si vezmete víno jako produkt, tak je to od začátku, tedy od práce na vinici přes sklizeň až po jeho zdokonalení ve sklepě, krásná a namáhavá práce. Veškeré vynaložené úsilí se mi ovšem vrací, mám štěstí, že mohu pracovat v přírodě a navíc si myslím, že kvalita vína se začíná především na vinici.

Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Můj favorit je Grüner Veltliner, hodí se opravdu ke každé příležitosti, je v dobrém slova smyslu jednoduchý a nekomplikovaný. Dá se použít ve všech kvalitativních kategoriích, ať už jako výborné, lehké a jednoduché víno pro naše Heurigen nebo výrazné, ušlechtilé víno s potenciálem k archivaci. Mám ale rád i ovocnější, aromatické odrůdy jako Gelber Muskateller nebo Weissburgunder.

Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Mým oblíbeným jídlem jsou opečené sladkovodní ryby, například pstruh nebo siven, spolu s dobrým Rieslingem nebo s Chardonnay v kategorii Smaragd. Ale skvělá kombinace je i Grüner Veltliner s různými drobnými chuťovkami jako jsou pomazánky, salámy, šunky nebo sýry, čemuž u nás říkám typické „Kellerjause“.

Jaké plány máte do budoucna?

V příštích letech bych rád společně se svým synem, který tento rok maturoval na vyšší odborné vinařské škole v Krems, více pracoval s přírodními metodami přímo na vinici. Dále chceme více zdůraznit charakteristiku jednotlivých poloh tak, aby se zřetelně odrážela v našich vínech.

Velmi děkuji Herbertu Bernhardovi za jeho čas a zajímavé odpovědi, Heidi Bernhard patří naše poděkování za skvělé služby během našeho pobytu. Těšíme se zase brzy na viděnou.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en