Mallorská vína

Mallorka není jen gastronomickým rájem pro všechny milovníky ryb, mořských plodů a tapas, ale také zajímavou oblastní pro pěstování vinné révy. Víno je zde tradičním nápojem a místní si ho hojně dopřávají jak k obědu, tak k bohatým večeřím. Osázená plocha vinic je téměř 2 400 hektarů a roční produkce je zhruba 45 tisíc hektolitrů. Mezi typické místní odrůdy patří Callet a Mante negro pro výrobu červených vín, bílá vína se mimo jiné vyrábí z tradiční odrůdy Moll. Najdeme zde také mezinárodní odrůdy, jako jsou Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Tempranillo nebo Chardonnay.

V současné době se Mallorka pyšní dvěma oblastmi s ochranou značkou D.O. (Denominació d’origen), jedná se o zeměpisné označení původu. První je oblast Binissalem a druhou Pla i Llevant, vína mají díky teplému klimatu spíše výraznější charakter, jsou plná a těžší, vhodná k delší archivaci, zejména pak červená. Mallorští vinaři umí však vyrobit také zajímavá, lehčí bílá vína vhodná k okamžité konzumaci, ale i intenzivnější bílá, která obvykle zrají v barikových sudech.

A kde u nás můžete mallorská vína sehnat? Doporučuji web www.vinazmallorky.cz, najdete zde široký výběr skvělých mallorských vinařů, jejichž vybraná vína můžete zakoupit přímo v eshopu.

Dostala jsem nabídku ochutnat tři mallorská vína od různých vinařů, zde jsou mé postřehy a hodnocení:

Son Prim, Sencelles, Cabernet Sauvignon, 2012

Zakladatel vinařství Jaume Llabrés byl původně restaurátorem starožitností, chybělo mu však slunce a čerstvý vzduch, tak se vrhl na obnovu staré rodinné vinařské tradice. A daří se mu to opravdu skvěle! Tento Cabernet je toho důkazem, má intenzivní rubínovo-granátovou barvu s třešňovými odlesky a hutnější viskozitou. Ve vůni se nejvíce projevují hřejivé tóny koření a marmelády z černého rybízu. Na patře se rozvíjí doslova exploze a plnost chuti, víno je příjemně hřejivé s velmi dlouhým závěrem. Ideální k tmavým masům, ale i ke zralým sýrům s červenou plísní, případně k moučníkům na bázi čokolády a skořice. Dlouhý potenciál k archivaci, zhruba 8-12 let.

Pere Seda, Manacor, Crianza, 2010

Červené cuvée z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Callet je dílem rodinného vinařství Pere Seda z oblasti Pla i Llevant. Vyznačuje se plnou rubínovou barvou s mírně načervenalým okrajem a vysokou viskozitou. Vůně připomíná nejvíce vanilku, marmeládu z lesních plodů, ale i náznak lanýžových nót. Chuť je intenzivní, vyvážená tříslovina a hřejivé tělo se velmi dobře doplňují, delší závěr. Skvělé víno k červeným masům, ale i na holé pití nebo k čokoládovým moučníkům. Díky dvanáctiměsíčnímu zrání na barikových sudech má slušný potenciál k archivaci, zhruba 7-10 let.

Miguel Oliver, Santa Margalida, Son Caló Blanc, 2014

Vinař Miguel Oliver bylo založeno již v roce 1912, kdy dědeček současného ředitele vinařství zasadil první keře vinné révy nedaleko městečka Petra, přímo v srdci Mallorky. Světlá zlatavá barva s jiskrnými odlesky a střední viskozitou s vůní čerstvých lučních bylin a citrusového ovoce. Chuť je čistá, příjemně svěží s vyváženou kyselinkou a mineralitou. Víno odrůdy Prensal je spíše lehčího charakteru, skvěle se hodí k mořským plodům, rybám, ale i k zeleninovým pokrmům. Hodí se spíše na okamžité pití.

V příštím článku se můžete těšit na rozhovor s milovníkem mallorských vín, dovozcem a provozovatelem webu www.vinazmallorky.cz panem Danielem Jindrou.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en