Cuketová polévka

Suroviny jsou na větší porci pro čtyři osoby, vybírejte nejlépe cukety mladé a menší, protože s větší velikostí již nemají tak přívětivou chuť.

Suroviny

– 3 menší zelené cukety

– 4 menší šalotky

– 850 ml zeleninového vývaru

– 150 ml smetany na vaření

– 2 lžíce créme fraiche do polévky

– 4 lžičky créme fraiche na ozdobení

– máslo

– olivový olej

– sůl

– dle chuti krutony ze světlého pečiva

Postup

Šalotku nakrájíme na větší kostičky, osmahneme na směsi másla a oleje, přidáme na kostky nakrájenou cuketu a ještě chvíli společně smažíme. Zalijeme zeleninovým vývarem a asi patnáct minut povaříme na středním plameni. Rozmixujeme tyčovým mixérem zeleninu tak, aby v polévce nezůstávaly větší kousky. Přilijeme smetanu a přidáme dvě lžíce créme fraiche, důkladně promícháme a osolíme, vaříme ještě zhruba půl hodiny, aby se polévka trochu zredukovala a zahustila. Podáváme do polévkových misek, ozdobíme krutony opečenými na másle a lžičkou créme fraiche.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en