Suroviny jsou na větší porci pro čtyři osoby, vybírejte nejlépe cukety mladé a menší, protože s větší velikostí již nemají tak přívětivou chuť.
Suroviny
– 3 menší zelené cukety
– 4 menší šalotky
– 850 ml zeleninového vývaru
– 150 ml smetany na vaření
– 2 lžíce créme fraiche do polévky
– 4 lžičky créme fraiche na ozdobení
– máslo
– olivový olej
– sůl
– dle chuti krutony ze světlého pečiva
Postup
Šalotku nakrájíme na větší kostičky, osmahneme na směsi másla a oleje, přidáme na kostky nakrájenou cuketu a ještě chvíli společně smažíme. Zalijeme zeleninovým vývarem a asi patnáct minut povaříme na středním plameni. Rozmixujeme tyčovým mixérem zeleninu tak, aby v polévce nezůstávaly větší kousky. Přilijeme smetanu a přidáme dvě lžíce créme fraiche, důkladně promícháme a osolíme, vaříme ještě zhruba půl hodiny, aby se polévka trochu zredukovala a zahustila. Podáváme do polévkových misek, ozdobíme krutony opečenými na másle a lžičkou créme fraiche.