Briošky

Jemné pečivo, které skvěle doprovodí husí játra, ale vychutnáte si je i jen tak samotné nebo namazané máslem. Tento rozpis je zhruba na 12 kousků.

Suroviny

– 250 g hladké mouky

– 15 g čerstvých kvasnic

– 25 ml vlažné vody

– 2 vajíčka

– 125 g změklého másla

– špetka soli

– 1 žloutek na potření

Postup

Mouku promícháme v míse s kvasnicemi a s vlažnou vodou do kompaktního těsta. Dáme vykynout na teplé místo zhruba hodinu. Přidáme do těsta rozšlehaná vajíčka a sůl, velmi důkladně zapracujeme tak, aby nevznikly žádné hrudky mouky. Nakonec přidáme změklé máslo a zpracujeme vše v hladké a vláčné těsto. Dáme zakryté odpočívat do lednice, po dvou hodinách těsto opět prohněteme a vrátíme do lednice, nejlépe nechat odpočívat přes noc. Po té vytvarujeme z těsta menší kuličky a dáme je do vhodných předem máslem vymazaných formiček (použila jsem plechovou formu na muffiny, ale existují i speciální brioškové formičky). Necháme dvě hodiny vykynout, následně potřeme rozšlehaným žloutkem, a pak pečeme v předehřáté troubě na 230 stupňů asi 10 až 12 minut dozlatova.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en