Pork patty se salátem

Následující recept je pro čtyři osoby, pálivou omáčku sambal oelek seženete i v našich supermarketech, v oddělení cizokrajných specialit. Já ji koupila v Kauflandu, kde byla zařazená mezi sojové omáčky. Ale s těmi nemá nic společného, jedná se o omáčku z chilli papriček a citronové nebo limetkové šťávy. Kdo má raději pálivější jídla, může si dát do masových kuliček i více jak dvě lžíce této pochoutky, ostatní raději nejprve ochutnejte, jak pálivá je zrovna ta vaše omáčka a dávkujte podle své chuti.

Suroviny

Masové kuličky

– 400 g mletého vepřového masa

– 80 g jarní cibulky

– 10 g čerstvého zázvoru

– 1 stroužek česneku

– 1 vajíčko

– kůra z půlky limetky

– limetková šťáva

– 1 až 2 lžíce sambal oelek

– sůl

– černý pepř

Salát

– 125 g rukoly

– 150 g červené papriky

– 50 g hrášku

– 1 lžička sambal oelek

Zálivka na salát

– limetková šťáva

– 1 stroužek česneku

– sůl

– 2 lžíce olivového oleje

Postup

Jarní cibulku, zázvor a česnek nakrájíme na velmi malé kostičky, smícháme v míse s mletým masem a vajíčkem. Do směsi zapracujeme sambal oelek, nastrouhanou kůru z limetky, limetkovou šťávu, sůl a pepř. Vytvarujte zhruba 24 menších kuliček a dejte do chladu odpočinout. Na salát smícháme rukolu, na jemné proužky nakrájenou papriku a hrášek, zalijeme zálivkou z olivového oleje, sambal oelek, limetkové šťávy a najemno nasekaného česneku. Na dostatečné vrstvě oleje zprudka opečeme masové kuličky dozlatova, servírujeme na talíř společně se salátem.

K asijským pokrmům se mi velmi osvědčily aromatičtější odrůdy, zkuste třeba dobře vychlazený Gelber Muskateller nebo Gewürztraminer. Víno by mělo být tělnatější, plnější, aby uneslo pálivou a výraznou chuť jídla.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en