Následující recept je pro čtyři osoby, pálivou omáčku sambal oelek seženete i v našich supermarketech, v oddělení cizokrajných specialit. Já ji koupila v Kauflandu, kde byla zařazená mezi sojové omáčky. Ale s těmi nemá nic společného, jedná se o omáčku z chilli papriček a citronové nebo limetkové šťávy. Kdo má raději pálivější jídla, může si dát do masových kuliček i více jak dvě lžíce této pochoutky, ostatní raději nejprve ochutnejte, jak pálivá je zrovna ta vaše omáčka a dávkujte podle své chuti.
Suroviny
Masové kuličky
– 400 g mletého vepřového masa
– 80 g jarní cibulky
– 10 g čerstvého zázvoru
– 1 stroužek česneku
– 1 vajíčko
– kůra z půlky limetky
– limetková šťáva
– 1 až 2 lžíce sambal oelek
– sůl
– černý pepř
Salát
– 125 g rukoly
– 150 g červené papriky
– 50 g hrášku
– 1 lžička sambal oelek
Zálivka na salát
– limetková šťáva
– 1 stroužek česneku
– sůl
– 2 lžíce olivového oleje
Postup
Jarní cibulku, zázvor a česnek nakrájíme na velmi malé kostičky, smícháme v míse s mletým masem a vajíčkem. Do směsi zapracujeme sambal oelek, nastrouhanou kůru z limetky, limetkovou šťávu, sůl a pepř. Vytvarujte zhruba 24 menších kuliček a dejte do chladu odpočinout. Na salát smícháme rukolu, na jemné proužky nakrájenou papriku a hrášek, zalijeme zálivkou z olivového oleje, sambal oelek, limetkové šťávy a najemno nasekaného česneku. Na dostatečné vrstvě oleje zprudka opečeme masové kuličky dozlatova, servírujeme na talíř společně se salátem.
K asijským pokrmům se mi velmi osvědčily aromatičtější odrůdy, zkuste třeba dobře vychlazený Gelber Muskateller nebo Gewürztraminer. Víno by mělo být tělnatější, plnější, aby uneslo pálivou a výraznou chuť jídla.