Následující rozpis je pro dvě osoby, ale můžete ho využít i v případě menších předkrmových porcí pro čtyři osoby. V obchodě vybírejte lilek s lesklou, tuhou, ale mírně pružnou slupkou.
Suroviny
– 1 větší lilek
– 1 balení sýru mozzarella di bufala
– 1 konzerva kvalitních italských krájených rajčat
– parmezán na postrouhání
– čerstvé lístky bazalky
– 1 stroužek česneku
– máslo
– olivový olej
– sůl, černý pepř
Postup
Lilek nakrájíme podélně na tenká kolečka, které posolíme a necháme na kuchyňské papírové utěrce „vypotit“. Přebytečnou šťávu z něj v průběhu 30-40 minut osušíme. Mezitím si na troše másla opečeme na drobné kostičky nakrájený česnek, přidáme celou konzervu rajčat a zkaramelizujeme, tedy opékáme rajčata tak dlouho, dokud se jejich mírně nakyslá chuť nepromění v lahodnou, spíše nasládlou chuť. Po té osolíme a opepříme. Osušené plátky lilku potřeme olivovým olejem a pečeme na pečícím papíře zhruba 10 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Zapékací mísu poklademe nejprve první vrstvou lilků (třetina z celkového množství plátků), pak rovnoměrně třetinou rajčatové omáčky, bazalkovými lístky a půlkou na tenké plátky nakrájené bufaly. Opakujeme ještě dvakrát, na vrchní vrstvu místo bufaly postrouháme parmezán. Zapékáme v troubě předehřáté na 150 stupňů asi 30 minut, až se sýr navrchu rozpeče a získá zlatavou barvu.
Ideální doprovod je lehké italské Chianti, ale také příjemné, svěžejší rakouské rosé z Zweigeltu.