Celerová krémová polévka

Receptů na polévky není nikdy dost, pro tentokrát jsem vybrala celerovou variantu, navíc při její přípravě využijte i nať a listy této vynikající kořenové zeleniny. Následující rozpis je pro čtyři osoby.

Suroviny

– 300 g celeru

– 100 g natě z celeru včetně listů

– 1 střední žlutá cibule

– 600 ml zeleninového vývaru

– 100 ml smetany na vaření

– 50 g másla

– sůl

– černý pepř

– citronová šťáva

– slanina, kysaná smetana a pár tenkých plátků celeru na ozdobu

Postup

Celer a cibuli oloupeme, obojí nakrájíme na menší kostičky a na rozpáleném másle osmahneme spolu s nakrájenou celerovou natí. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a vaříme zhruba 20 minut až je celer měkký. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a přilijeme smetanu, dochutíme dle potřeby solí, pepřem a citronovou šťávou, povaříme zhruba dalších 5 minut. Na pánvi mezitím osmahneme na másle slaninu a tenké proužky celeru dozlatova. Polévku ozdobíme lžící kysané smetany, slaninou a celerovými proužky. Doporučuji podávat v předehřátých polévkových miskách.

Pokud si budete přát polévku doprovodit vínem, doporučila bych intenzivnější bílé víno, co zkusit třeba nezvyklou odrůdu Roter Veltliner neboli Veltlínské červené? Ideální kombinace zejména v případě vína mladšího ročníku z oblasti Wagram nebo Weinviertel.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en