Víno dne: Wieder, Blaufränkisch Kohlenberg, DAC, 2011

Rodinné vinařství Juliana Wieder se nachází přímo v srdci Mittelburgenlandu v Neckenmarktu, který je proslavený výrobou červených vín. Rodina Wieder obhospodařuje necelých 40 hektarů a většina vinic je osázených odrůdou Blaufränkisch. Kromě této odrůdy pěstují i Merlot, Syrah, St. Laurent nebo Chardonnay. Blaufränkisch se v Mittelburgenladu mimořádně daří, jednak díky příznivému klimatu, ale také díky těžší půdě s dobrou propustností vody. Z tohoto důvodu se Frankovka stala jedinou odrůdou ve zdejším apelačním systému Mittelburgenland DAC, který existuje od roku 2005 v kategorii Klassik, mit Lage (musí být udaná vinice) a Reserve.

Jako víno dne jsem si vybrala Blaufränkisch z vinice Kohlenberg v kategorii DAC „mit Lage“ s následující charakteristikou:

Oko: plná granátová barva s živými, jiskrnými odlesky, vyšší viskozita

Nos: čistá, zakulacená vůně višní a ostružin s náznakem hřebíčku a skořice

Patro: intenzivní a hřejivá chuť s tóny višňové marmelády, koření, hebký a vyvážený tanin na sebe upozorňuje stopou kakaa a vanilky, dlouhá dochuť

Tato Frankovka vydařeného ročníku 2011 pochází z podloží, které je bohaté na břidlici a písečnou těžší hlínu, což ji spolu s révami starými 40-45 let propůjčuje elegantní a výraznou strukturu. Zrála dvanáct měsíců v nových a v použitých barikových sudech, takže tanin není nikterak ostrý, ale příjemně harmonický. Víno skvěle doprovodí jehněčí maso, zvěřinu, ale je vhodné i na holé pití. Podávejte dobře vydýchané (ideálně v karafě) ve vhodných sklenicích při teplotě 16 až 18 stupňů Celsia. Vydrží v optimální kondici ještě 6-9 let.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en