Víno dne: Stierschneider, Grüner Veltliner Urbestand, 2014

Vína v této kategorii se podle přísných kritérií spolku Vinea Wachau vyznačují vyšším obsahem alkoholu (nad 12,5 %), mohutnějším tělem a vysokou viskozitou, díky svému potenciálu k archivaci se řadí k nejhodnotnějším vínům z této oblasti.

Weingut Kartäuserhof vede vynikající a svérázný vinař Karl Stierschneider. Vlastní vinice především v okolí Weissenkirchen, a kromě znamenitých tichých vín z odrůd Grüner Veltliner, Riesling, Sauvignon blanc nebo Gelber Muskateller vyrábí také sekty v kategorii Brut a Brut Rosé. Za pozornost stojí i jeho fantastické červené cuvée „Decimo“. Tentokrát mě však zaujala typická odrůda z Wachau, tedy Grüner Veltliner.

Oko: zářivá zlatavá až slámově zlatavá barva s vyšší viskozitou

Nos: čistá, svěží, ale zároveň hluboká vůně peckovitého ovoce a zralých hrušek s tónem pomerančové marmelády

Patro: plná chuť s harmonickým tělem a dobře strukturovanou kyselinkou, tóny hruškových povidel, máslové briošky a lískových oříšků

Toto víno je ukázkovým představitelem kategorie Smaragd. Hrozny byly sklizeny později, tudíž ve vyšším stupni zralosti. Pozdní termín sklizně dává vínu plné tělo, proto bude v optimální kondici ještě 6-9 let. Skvěle se hodí k těžším pokrmům z telecího a drůbežího masa, k mastnějším rybám nebo ke zralým sýrům s bílou plísní. Ale vychutnáte si ho i na holé pití. Podávejte ve vhodných sklenicích při teplotě 10-13 stupňů Celsia.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en