Restaurace Hofmeisterei Hirtzberger

Restaurace Hofmeisterei funguje již skoro dva roky na místě bývalého Florianihof, který byl našim oblíbeným cílem ve Wösendorfu a skvěle se tu vařilo. Bohužel došlo k rodinným problémům, proto se majitel rozhodl dům i s restaurací prodat. Naštěstí pro nás labužníky a milovníky tohoto krásného místa se novými majiteli stala rodina Hirtzbergerova. Franz Hirtzberger je proslavený vinař, například jejich Grüner Veltliner Honigvol v kategorii Smaragd patří k naprosté světové špičce.

Hirtzbergerovi se rozhodli, že bývalý barokní viniční statek kláštera Svatého Floriana nákladně zrekonstruují a navrátí zejména sálům v prvním patře dávný lesk a krásu. Velmi se jim to povedlo, barokní sály slouží jako překrásné místo ke svatbám, oslavám, ale i k firemním akcím. V přízemí se nachází restaurace, členěná do tří místností, první místnost s barovým pultem a místy k sezení slouží spíše jako bar k drobnějšímu občerstvení a prodejna delikates. Můžete zde zakoupit vynikající meruňkové chutney, nakládané ořechy a spoustu dalších lahůdek z rodinné produkce. Druhá místnost je větší jídelní sál a třetí místnost oddělený menší jídelní sál, kde jsme tentokrát seděli i my. Venku je při hezkém počasí též menší zahrádka. Stůl byl čistě a jednoduše prostřen bílým ubrusem, k tomu bílé látkové ubrousky, pěkně založený servis a hlavně mé oblíbené sklenice Zalto Denk Art.

Obsluha je velmi erudovaná a milá, vedení personálu a restaurace má na starosti Hartmuth Rameder, v kuchyni vládne šéfkuchař Erwin Windhaber. Oba mají skvělou reputaci již z restaurace Nigl, odkud přestoupili do Hofmeistrei. Jako aperitiv nemohla chybět sklenička rakouského sektu, mezitím hbitá obsluha přinesla vynikající pečivo, pomazánky a domácí špek. Jídelní lístek je rozdělen na menu „a la carte“ a vícechodové, již předem sestavené „Homeisterei-menu“. Jídla vždy respektují sezónní suroviny, přičemž většina z nich je od místních dodavatelů. V době naší návštěvy byla zrovna sezóna chřestu, za předkrm jsem zvolila opečený telecí brzlík se zeleným chřestem a smrži, hlavní chod holoubátko s květy a plody černého bezu s topinamburem. Obě jídla byla chuťově fantastická, telecí brzlík měl nádhernou konzistenci, zrovna tak holubí maso, kombinace byly velmi zdařilé a prezentace jídla na talířích velice vkusná. Jako doprovodné víno jsme vybrali Riesling Federspiel 2015 od Mathiase Hirtzbergera, který je pokračovatelem rodinné tradice a jeho vína mě nadchla už při minulé návštěvě. Víno bylo podáváno v optimální teplotě, mělo krásně vyvážené tělo, delší minerální závěr, ročník 2015 je prostě povedený! Manžel si objednal skvělého konfitovaného sivena s divokým chřestem, kousek jsem ochutnala a ryba byla opravdu výborně upravená.

Desertu nešlo odolat, objednala jsem si variaci citrusů, medu a tymiánu. Vše opět chuťově pěkně sladěné, tymiánová zmrzlina s medem, kousky grepů a pomerančů tvořily osvěžující kombinaci, k tomu sklenička voňavého a aromatického Gelber Muskateller 2015 od Hirtzbergerů. Párování, které nemělo chybu.

Celkově hodnotím restauraci Hofmeisterei jako momentálně nejlepší restauraci ve Wachau, v kuchyni vládne talentovaný šéfkuchař, který své práci rozumí, a též obsluha je na vynikající úrovni. Pozitivně hodnotím vinnou kartu, která je přiměřeně obsáhlá a plná skvostných vín nejen od Hirtzbergerů, ale i od dalších špičkových vinařů z Wachau a dalších rakouských oblastí. Líbí se mi, že majitelé ve své restauraci dají prostor i jiným vínům než jen těm svým. K příjemnému pocitu z návštěvy určitě přispívá též krásně zrenovovaný prostor Florianihof. Ceny jsou nastaveny férově, není to určitě žádná láce, ale kdo kvalitu umí ocenit, ten chápe, že nelze pořídit závodního koně za cenu herky.

Takže za mě deset bodů z deseti a těším se někdy zase na viděnou v Hofmeisterei!

PS: A vy se příště můžete těšit na rozhovor s šéfkuchařem Erwinem Windhaberem plus jeden jeho vynikající recept.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en