V chladném a deštivém počasí potěší pár vzpomínek na vynikající jídlo a víno z tohoto překrásného ostrova. Navíc to pro vás mohou být i celkem užitečné tipy, protože na Mallorce je skoro pořád slunečno a rozhodně tepleji než u nás. Dobrou zprávou je, že letecky z Prahy tam budete možná dřív než po „déjedničce“ v Brně.
Ani při naší letošní dovolené jsme při objevování nových restaurací rozhodně nezaháleli, Mallorca je gastronomický ráj zejména pro milovníky ryb a mořských plodů. Ale na své si přijdou i masožrouti nebo ti, co milují především čerstvé ovoce a zeleninu v té nejlepší kvalitě.
Takže, zde jsou tipy, kam zajít a případně i co ochutnat:
Restaurace Zaranda v hotelu Castel Son Claret- překrásné místo stranou od turistického ruchu a zároveň v blízkosti hlavního města Palmy. Bývalý hrad z roku 1450 byl citlivě zrekonstruován na luxusní hotel, určitě se projděte hotelovou zahradou, je úchvatná. Restaurace Zaranda se pyšní dvěma michelinskými hvězdičkami a naprosto právem, pochutnala jsem si zde na variaci na fish and chips, v podstatě „obyčejné“ jídlo ve vrcholné kvalitě. Šéfkuchař Fernando Perez Arellano opravdu umí! A navíc se můžete něčemu z jeho mistrovství přiučit, pořádá zde i kurzy vaření. Restaurace je navíc zásobena excelentním vinným sklepem s opravdu význačnými víny vynikajících ročníků, počítejte ovšem s odpovídající cenou, jak za víno, tak za ubytování i za menu v restauraci.
Restaurace Almez v hotelu Rural S’Olivaret– tahle restaurace má jednoznačně nejkrásnější výhled na mallorské hory, nachází se v hotelu S’Olivaret s úchvatnou polohou v pohoří Tramuntana v severozápadní části ostrova. Když se posadíte na terasu, máte nádherný pohled na „roztrženou“ horu přímo před sebou. Hotel a restaurace se nachází v původním více jak dvě stě let starém mlýně na olivový olej. Umí zde výborně připravit mořské plody a ryby, nechybí ani slušný výběr vín.
Sushi bar Tahini– nachází se přímo v Puerto Portals, která specializuje se na sushi, sashimi a další pochoutky japonské kuchyně. Dobře vybraná vína, která lehké a většinou pikantní pokrmy skvěle doprovodí. Zachutnalo mi cuvée „Hotel Capuccino 2015“, což je směs lokální odrůdy Prensal Blanc a Chardonnay.
Hotel Portals Hills– fantastické ubytování a perfektní servis, za zmínku stojí vynikající snídaně s velkým výběrem místních uzenin (hlavně dokonalá sušená šunka jamón serrano), sýrů, čerstvého ovoce a dalších specialit. Hned po ránu Vám náladu zaručeně zlepší i sklenka Cavy, kterou si můžete vychutnat na terase s výhledem na moře.
Na Mallorce by se dalo jistě najít spoustu dalších vynikajících restaurací, barů a hotelů, bohužel čas dovolené je většinou omezený, takže pokračování zase příští rok. Na viděnou třeba u skleničky dobrého vína právě na tomhle krásném ostrově!