Rozhovor s Martinou Fink

S Martinou Fink jsem se seznámila na Weinfrühling ve vinařství Fink v Höbenbachu nedaleko známého kláštera Göttweig. Jejich vinařství je rodinným podnikem, každý člen se podílí na jeho provozu. Šikovná Martina se časem chystá vinařství spolu se svým přítelem převzít a dál rozvíjet. Nyní ještě sbírá zkušenosti ve vyhlášeném vinařském družstvu Domäne Wachau. Experimentuje mimo jiné i se zráním bílých odrůd na sudech, ale určitě neopustí ani tradiční produkci odrůd Grüner Veltliner a Riesling. Tyto dvě odrůdy v kategorii DAC mě u nich chutnaly nejvíce, ale produkují i modré odrůdy jako je Zweigelt nebo St. Laurent.

Martině jsem položila pár otázek a zde jsou její zajímavé odpovědi.

1. Jak jste se dostala k vinařství a jakou školu jste studovala?

Pocházím z vinařské rodiny, která provozuje vinařství již třetí generaci. Jako nejmladší dcera jsem strávila ve vinařství v podstatě celý život a tuto práci si zamilovala.

Ve čtrnácti letech jsem se rozhodla studovat vinařskou školu v Klosterneuburgu, kterou jsem úspěšně absolvovala v roce 2012. Během studia jsem sbírala praktické zkušenosti nejen v Rakousku, ale i v zahraničí.

Momentálně pracuji na zkrácený úvazek ještě v dalším vinařství a zbytek času pomáhám v našem rodinném provozu.

2. Co Vás na vinařství baví?

Nejkrásnější na vinařství je různorodá práce, na jednu stranu pracuje člověk na výsledném produktu spolu s přírodou, na druhou stranu ho může zušlechtit i svou prací ve sklepě.

Baví mě i kontakt se zákazníky a poznávání nových, milých lidí.

V neposlední řadě je s prodejem a prezentací vína spojené i cestování po Rakousku, takže člověk pozná i ostatní regiony.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Můj oblíbenec je jednoznačně Riesling, jeho vyváženost ovocitosti, kyselinky a cukru je pro mě rozhodující. Ve srovnání s ostatními odrůdami dosahuje Riesling vyšších hodnot kyselinky, což ho činí živějším, čerstvějším a příjemnějším k pití.

Ale přirozeně mám v oblibě i Grüner Veltliner, který je typickou odrůdou našeho regionu a překvapuje svou kořenitostí.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

V zásadě nemám žádná pevná pravidla pro kombinaci vína a jídla, obojí mi musí především chutnat. K lehčím pokrmům ráda volím čerstvá, lehčí vína, k těžším tělnatější bílá nebo skleničku dobrého červeného.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Mým plánem do budoucna je především věnovat se tomu, co mě baví. Chci společně s mým přítelem vyrábět skvělá vína a časem po rodičích převzít naše vinařství, kde chceme dál pokračovat v produkci kvalitních vín.

Děkuji Martině za její odpovědi a těším se na viděnou zase někdy v Höbenbachu, třeba při Kellergassenfest od 28. do 30. července, kdy Finkovi pořádají Heuriger, to je skvělá příležitost ochutnat jejich vína a seznámit se s touto milou vinařskou rodinou.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en