V minulém článku jsem psala o skvělém Veltlínu z vinařství Gruber v Röschitz. Jejich vína mě zaujala už dříve ve vinotéce Weinquartier v Retz svými poutavými a vtipnými etiketami. Rodinné vinařství se věnuje především odrůdě Grüner Veltliner, která je pro Weinviertel stěžejní. Veltiner umí od lehkého, svěžího vína, přes středně těžká až po tělnatá a charakterní vína určená k archivaci. Zbytek produkce tvoří Riesling, Sauvignon blanc nebo Gelber Muskateller, z modrých odrůd pak Pinot noir, St. Laurent a Cabernet Sauvignon.
Ewald Gruber mi zodpověděl na mé tradiční otázky:
1. Jak jste se dostal k vinařství a jakou školu jste studoval?
Jsem ze šesti dětí a všichni jsme ve vinařství vyrůstali. Již od raného dětství jsem se o výrobu vína zajímal, a proto jsem se rozhodl pro studium na vinařské škole v Klosterneuburgu. Nyní jsem již deset let zodpovědný za vinifikaci, tedy za výsledný styl a kvalitu našich vín. Navíc nepřijde zkrátka ani moje chuť s vínem experimentovat.
2. Co Vás na vinařství baví?
Víno se sice vyrábí ve sklepě, ale základním kamenem pro jeho výjimečnost jsou fyziologická zralost a zdraví hroznů. V podstatě dohlížím s napětím na jeho vývoj, ale snažím se zasahovat spíše výjimečně. Potřebuji hlavně zdravé hrozny, čas a cit. Chci víno zachovat jako přírodní produkt, ne do láhve stáčet nějaké patoky. S věkem čím dál raději experimentuji a výsledkem jsou zajímavá vína, která potřebují čas. To mě na vinařství nejvíc baví, ale každý rok není stejný, práce s přírodou je prostě výzva.
3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?
U mě jasně vede Grüner Veltliner, neexistuje podobně rozmanitá odrůda.
4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?
Šťavnatý steak s houbami a domácími nudlemi, k tomu tělnatější Grüner Veltliner DAC v kategorii Reserve z Wenviertlu.
5. Jaké plány máte do budoucna?
Naše vína jsou od roku 2016 certifikovaná jako biologicky-organická. Takže je pro nás přirozeně velkou výzvou dále certifikát rozvíjet a dodržovat. Společně se svými dvěma sourozenci a našim týmem chceme odvádět precizní práci a zároveň sledovat nejnovější trendy, protože nejvíc jsem se toho naučil právě díky experimentům.
Dále bychom rádi rozvíjeli a posilovali náš export.
Děkuji Ewaldovi za jeho čas a přeji hodně úspěchů do budoucna. A kdo pojedete směrem Röschitz, tak se určitě u Gruberů zastavte ochutnat nejen jejich fantastické Veltlíny, stojí to za to!