Lime pie neboli limetkový koláč patří k mým letitým oblíbencům, z USA se rozšířil po celém světě a právem se řadí ke stálicím kavárenských a restauračních desertních karet. Některé verze jsou navrch ozdobené pěnou z bílků, já ovšem preferuji variantu „bez“, moučník je pak méně sladký a více dominuje příjemná chuť limetkové šťávy. Následující recept je na kulatou formu 26 cm v průměru (požívám formu na quiche, ale šla by i dortová).
Suroviny:
Těsto:
– 100 g hladké mouky
– 50 g másla
– 20 g moučkového cukru
– 1 žloutek
– špetka soli
Náplň:
– kůra ze čtyř chemicky neošetřených limetek
– 150 ml limetkové šťávy
– 75 g moučkového cukru
– špetka soli
– 5 vajíček
– 150 ml šlehačky
Postup:
Suroviny na těsto zpracujeme na vále v hladkou hmotu, dáme minimálně na hodinu odpočinout do lednice. Po té vyválíme na tenký plát a vyložíme jím máslem vymazanou formu. Kraje zajistíme srolovaným alobalem, zamezíme tak slézání okrajů korpusu. Pečeme zhruba 10-15 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů až korpus lehce zezlátne. Po vyndání necháme vychládnout a mezitím si připravíme náplň. V míse ušleháme limetkovou šťávu, kůru a cukr (kdo má raději sladší moučníky, klidně přidá víc cukru), postupně přimícháme vejce, šleháme šlehačem na nízký stupeň a vlijeme šlehačku. Důkladně prošlehanou hmotu vaříme zhruba na 70 stupňů tak dlouho, dokud mírně nezhoustne. Pozor, nesmí přejít varem.
Vlijeme do korpusu a pečeme ještě zhruba 45 minut v troubě předehřáté na 110 stupňů.
Po vychládnutí zdobíme lístky máty a meduňky, ale dobře poslouží i citronová verbena nebo citronový tymián.
Ideální vinný doprovod je sklenička vychlazeného Gelber Muskateller nebo růžového suchého sektu.