Borůvkový dort

Miluji borůvky, celý rok se na ně těším, a když už se mi přejí klasické kynuté koláče s drobenkou (i když to je skoro nemožné, snědla bych jich snad tunu :), tak pátrám po dalších receptech. Zde jsem čerpala inspiraci na internetu, ale v podstatě jsem recept celý předělala a doplnila o další suroviny. Tak tady je.

Suroviny:

Korpus:

– 70 g celozrnné pšeničné mouky

– 50 g jemně mletých ovesných vloček

– 50 g kešu oříšků

– 70 g másla

– 1 vejce

– 3 lžičky vanilkového cukru (kdo má radši sladší, tak může přidat)

Náplň:

– 500 g tučného tvarohu

– 150 ml šlehačky

– 300 g borůvek

– 50 g třtinového cukru

– květy levandule (na ozdobu i do korpusu)

– 3 plátky želatiny

– citronová kůra

Postup:

Kešu oříšky podrtíme na jemno, na vále zpracujeme všechny suroviny na těsto v hladkou hmotu a dáme ji zhruba na hodinu do lednice odpočinout. Mezitím si připravíme náplň, trochu borůvek oddělíme na ozdobu, zbytek svaříme s trochou vody a třtinovým cukrem, stačí krátce zhruba 5 minut. Želatinu dáme do kastrolku, zalijeme trochou vody a necháme při mírném varu zcela rozpustit. Šlehačku ušleháme do tuha. V míse důkladně smícháme tvaroh, svařené borůvky, šlehačku a rozpuštěnou želatinu, přidáme květy levandule (5-6 květenství, vybereme z toho jen květy, tuhý zbytek nepoužijeme) a citronovou kůru z půlky citronu.

Těsto vyndáme z lednice, vyválíme na vále a přeneseme do máslem vymazané formy (průměr 26 cm). Kraje zpevníme alobalem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut. Necháme vychládnout a pak nalijeme náplň, uhladíme a zdobíme borůvkami, levandulí, mátou a verbenou. Můžete použít i další vhodné bylinky (meduňka, jedlé květy,…). Necháme v chladu minimálně 5 hodin odležet, ideálně přes noc.

Doprovodné víno: tohle je jasný kandidát na růžové, zvolte tělnatější z Zweigeltu nebo Cabernetu Sauvignon.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en